Галицький ринок продадуть - „Львівська газета“, 18 серпня

|

Черговий виток скандалу довкола центрального ринку Львова може розпочатися вже у вересні. На першому після літніх канікул засіданні сесії Львівської міської ради депутати розглянуть питання про продаж майнового комплексу “Галицький ринок”. Про це повідомив заступник начальника управління комунального майна міста Анатолій Забарило. Натомість нині в суді перебуває на розгляді скарга орендного підприємства “Галицький ринок”, яке припинило свою діяльність після закриття ринку та продовжує відстоювати в судовому порядку право на викуп торгового комплексу.

Нагадаємо, Галицький ринок закрили в січні 2003 року через аварійно-небезпечну ситуацію. Тоді ж міський голова Любомир Буняк заявив, що тут наведуть лад, оскільки “…нецивілізовано торгувати на тротуарі”. Відтоді плани міської влади не змінилися – на місці базару має постати торговий центр.

Щоправда, майже два роки тому представники мерії зазначали, що першочергове право викупу нададуть колективу ринку, а якщо їм не підійдуть умови, то об’єкт виставлять на аукціон. На момент закриття ринку орендне підприємство “Галицький ринок” мало право оренди до 2012 року.

У червні цього року депутати міської ради затвердили ухвалу про продаж майнового комплексу на конкурсній основі. Як повідомив “Газету” депутат міської ради Богдан Бедрило, це питання попередньо розглянули на засіданні профільної комісії муніципальних ресурсів, торгівлі та побуту. Проте, за його словами, наразі розгляд частково призупинено, оскільки справа стосовно цього об’єкта перебуває в суді.

– Згідно з законом, орендне підприємство має право на першочерговий викуп цього об’єкта, – стверджує пан Бедрило. – Тобто за інших рівних умов перевагу нададуть саме їм. А міська громада, відповідно, має право на вигідний продаж своєї власності. Проте в кожному разі слід дочекатися рішення суду і виконати його, навіть якщо воно буде невигідним з точки зору міської влади.

Представники орендного підприємства в коментарі “Газеті” заявили, що наразі вони очікують рішення суду, яке мають ухвалити 30 серпня, і тоді продовжуватимуть активно та публічно відстоювати своє право на об’єкт. Підприємці вважають дії мерії та депутатів незаконними. Вони заявили, що не братимуть участі в конкурсі, оскільки, згідно з законом, мають право на викуп приміщення ринку.

Заступник начальника управління комунального майна Анатолій Забарило переконаний, що судові справи можуть розглядати до безконечності.

Але він стверджує, що ухвала сесії міської ради про продаж ринку є абсолютно законною.

– На момент винесення ухвали сесією законодавство це дозволяло, – заявив він у коментарі “Газеті”. – У вересні депутати мають затвердити умови продажу, і тоді ми оголосимо конкурс. Плануємо продати цей об’єкт як цілісний майновий комплекс, тобто разом із прилеглими будинками на пл. Соборній, 14 і15. В умовах обов’язково зазначатиметься збереження історичного фасаду будівель, а також те, що тут має бути торгово-адміністративний комплекс. Решта залежатиме від інвестора.

До речі, під час затвердження міського бюджету на 2004 рік депутати в його дохідній частині запланували отримати 40 млн. грн. від продажу майна. В цій сумі враховано також кошти від продажу майнового комплексу Галицького ринку.

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *