Руслана: „Іспит „Євробачення“ складу на 12 балів!“ - „Високий Замок“, 30 січня

Ратуша-ForUm

|

Руслана поїде на “Євробачення-2004” і представлятиме нашу країну на цьому престижному пісенному конкурсі, який цього разу відбудеться у Стамбулі. Саме так вирішила Національна телекомпанія України, яка знову відбирала конкурсанта від нашої держави за підказкою “внутрішнього голосу”. Адже саме УТ-1 є єдиним членом Європейської мовної спілки, яка й породила у 1950 році конкурс Євробачення.

До останнього часу серед претендентів на цю поїздку ЗМІ називали ще й Анжеліку Рудницьку та Ані Лорак, хоча, за словами президента Національної телекомпанії України Олександра Савенка, реально канал розглядав тільки дві кандидатури – Лорак і Руслани. А 27 січня в Інтернеті з’явилося повідомлення, що наші “ВІА Гра” та Вєрка Сердючка вийшли в лідери потенційних конкурсантів “Євробачення-2004” від Росії. Подейкували, що “Перший канал” навіть вже затвердив Андрія Данилка, за якого, без сумніву, голосуватиме Україна. Та й за кого ще? За “свою” Руслану, за умовами конкурсу, ми ж голосувати не зможемо. Досить вільно, якщо вірити музичним сайтам, трактує артистичну належність свого представника і Білорусь. Серед 59-ти претендентів на виступ у Стамбулі можна побачити й ім’я Кирила Андрєєва з “Іванушек Інтернешнл”.

– Після виходу альбому “Дикі танці” навколо моєї участі у цьому конкурсі було так багато розмов, – розповідала Руслана кореспонденту “ВЗ”,- що реальна пропозиція мене анітрохи не здивувала. Я навіть звиклася з цією думкою. І коли Сашко сказав мені про таку можливість, одразу відповіла: ”Їдемо!”.

За словами чоловіка та продюсера співачки Олександра Ксенофонтова, вони з Русланою вже підписали відповідні контракти з вимогами на 40 пунктів, серед яких, зокрема, і не розголошення даних про фінансовий бік справи. Загальні витрати Національної телекомпанії України на організацію та трансляцію 48 пісенного конкурсу Євробачення, який відбувся у Ризі торік, становили понад 100 тисяч доларів, а витрати Пономарьова ще більше. На Руслану ляже не менший фінансовий тягар, а відтак зараз вона активно шукає спонсорів.

Торік у Ризі Олександра Пономарьова підтримували такі зірки, як Філіпп Кіркоров та Володимир Кличко, натомість Руслана бачить у групі своєї підтримки самого Олександра Пономарьова.

“Це наш український талісман,- говорила вона кореспонденту “ВЗ”,- я обов’язково його запрошу. Не знаю, чому у Пономарьова склалася така ситуація на “Євробаченні-2003”: і пісня була класна, і він виступав “кльово”. Думаю, що через свою “першість” він просто не зробив багатьох справ, які треба було зробити “до того як”. Адже як конкурсант він мав об’їхати 26 країн, які беруть участь у голосуванні, і встигнути там розкрутитися. За такий короткий проміжок часу, який був у нього на все про все, – зробити це просто неможливо. Ми спробуємо об’їхати перед Стамбулом щонайменше 15 країн. Зокрема Португалію та Італію, у яких живе величезна українська діаспора та армія заробітчан з України. Це наші реальні голоси, які можна використати. Так що, в принципі, моя перемога більше залежатиме від лютого, ніж від травня”.

Пісня, яку виконуватиме Руслана, і на яку їй ще треба зняти кліп, називатиметься “Дикі танці”. Музику до неї вона писатиме сама, хіба до аранжування долучать інших людей. Текст буде комбінованим – англо-українським. Правда, перекладатиметься тільки приспів, щоб люди розуміли, про що йдеться. Решта слів та вигуки зберігатимуть національний колорит. Це буде абсолютно нова річ, яка не матиме жодного відношення до однойменного альбому Руслани.

Олександра Пономарьова у Ризі споряджала на сцену стиліст Ляля Фонарьова. Вона повністю відповідала за його візуальний імідж і навіть в останню хвилину переодягла у білий костюм з національною “прикрасою” – маленьким синьо-жовтим прапорцем. За Руслану, напевно, відповідатимуть львівський модельєр Роксолана Богуцька, яка увесь цей час шила їй шкіряні костюми у гуцульському стилі, та керівник балету “Життя” Ірина Мазур. Наразі найбільше роботи випаде її модельєрові, яка повинна буде гідно вбрати українську зірку для презентацій нового кліпу і пісні у Туреччині та інших країнах, а також власне на конкурс і для візитів у посольства. Визначатися зі стилістом Руслані доведеться дуже швидко. Вже 31 січня співачка виступатиме на національному фіналі відбіркового туру “Євробачення-2004” у Білорусії.

Цього року пісенний конкурс Євробачення вперше відбуватиметься у два етапи. 12 травня у змаганнях півфіналу візьмуть участь 22 країни (серед них і Україна). Та у “гранд-фінал” з них потраплять тільки десять. 14 гранд-фіналістів визначили ще торік. Це Туреччина, Франція, Іспанія, Велика Британія, Німеччина, Австрія, Бельгія, Ірландія, Ісландія, Норвегія, Польща, Румунія, Росія, Швеція. Для порівняння – у найпершому конкурсі Євробачення, який відбувся у 1956 році у Швейцарії в Лугано, взяли участь всього … сім конкурсантів!

У 2004 році “Євробачення” приймає саме Туреччина тому, що торік виконавиця з цієї країни Сертаб Еренер стала першою на ньому у Латвії. Олександр Пономарьов отримав 14 результат. Чи привезе у 2005 році Руслана, як переможець “Євробачення-2004”, когорту найкращих молодих співаків Європи в Україну? Вона налаштована оптимістично: “Ми їдемо, щоб скласти іспит на 12 балів!”. Умова, що країна переможця приймає наступний конкурс і таким чином заробляє чималі гроші, і є найбільш слизьким підводним каменем цих пісенних перегонів. За лаштунками подейкують, що саме через цей пункт на результати голосування починає впливати політика.

Попри те, що з “Hasta la Vista” Олександр Пономарьов прорубав для України віконечко у пісенну телефортецю Європи, його імідж семикратного володаря титулу “Найкращий співак України” після конкурсу дещо постраждав. Навіщо ж наражати себе на таку саму небезпеку Руслані? А що як яскраве телешоу, яке так люблять дивитися домогосподарки цілого світу, – насправді тільки гарний відгомін політичних і фінансових розбірок найбільш впливових країн? “Євробачення” для Руслани – трамплін у музичну Європу, – пояснював кореспонденту “ВЗ” Олександр Ксенофонтов. – Це додаткові шанси зустрітися з потрібними людьми”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *