Честь генерала - “Львівська газета“, 18 листопада

Львівський портал

|

Голова Західної регіональної митниці Тарас Козак оцінив свою честь і гідність у 86 грн. Начальник Західної регіональної митниці (ЗРМ) Тарас Козак подав до суду на “Львівську газету”. Приводом став передрук із польського щоденника Rzeczpospolita статті “Податками по опозиції”, де, поміж іншого, згадують про випадок, коли нетверезий Козак вчинив стрілянину в одному із львівських ресторанів. У своєму позові Тарас Козак вимагає спростувати фрагмент статті польського журналіста Пьотра Косьціньскі “Податками по опозиції”, опублікованій у Rzeczpospolita 15 жовтня і яку “Львівська газета” передрукувала 16 жовтня.

Зокрема, у статті зазначено: “Податковими службами у Львівській області сьогодні керують троє. Найважливіший з-поміж них Сергій Медведчук – брат керівника адміністрації президента України, Віктора. Родинні зв’язки пояснюють багато чого. Брати добре допомагають один одному. Жодні запити у справі Сергія Медведчука – навіть польського керівництва у справі “Кредит Банку (Україна)” – не справляють враження ані на президента, ані на прем’єра України. Номер другий – уже згаданий Мирослав Хом’як, заступник голови обласної ДПА , керівник цієї установи у Львові. Номер третій – Тарас Козак, який керує митними службами. Нещодавно він у п’яному вигляді стріляв зі службового пістолета в одному з львівських ресторанів, але ніхто його за це навіть не покартав”.

Тарас Козак у позовній заяві, надісланій у Личаківський місцевий суд, спростовує твердження, що він керує податковими службами Львівської області. А втім, не йдеться про спростування того, що “він у п’яному вигляді стріляв зі службового пістолета в одному з львівських ресторанів”, – у позовній заяві лише зазначено, що “правоохоронними органами жодного факту застосування мною службового пістолета не зафіксовано”.

Ці відомості, на думку Тараса Козака, зачіпають його честь, гідність, ділову репутацію як депутата Львівської обласної ради, начальника Західної регіональної митниці; крім того, підривають його авторитет у виборців Жовківського району та співробітників митниці.

Тарас Козак просить суд зобов’язати редакцію “Львівської газети” спростувати інформацію, опубліковану у статті “Податками по опозиції”, та відшкодувати йому моральну шкоду – 86 гривень.

Учора пан Козак коментувати свої претензії до “Газети” відмовився.

“Коментарі – тільки після суду”, – сказали у прес-службі Західної регіональної митниці.

Прикметно, що про позов пана Козака редакція “Газети” дізналася вчора, а засідання Личаківського суду призначили вже на сьогодні. Повідомлення про це надійшло вчора поштою, на конверті стоїть поштовий штемпель, датований 14 листопада.

Учора після обіду в редакцію завітав представник ЗРМ, який не представився. За його словами, прийшов як кур’єр, аби вручити судову повістку, “бо з поштою різне буває”. Директор ТзОВ “Львівська газета” Юрій Назарук відмовився дати розписку про отримання.

– Згідно із законом, повістка про виклик у суд має бути вручена особі, яку викликають у суд, не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання, – сказав Юрій Назарук. – Я не вірю в те, що саме суд може порушувати законодавство. Крім того, чому в якості кур’єрів використовують співробітників митниці?

Утім, сам предмет позову викликає сумнів у юристів. Згідно із законом “Про друковані засоби масової інформації (пресу) України”, “Газета” не несе відповідальності за передруки – навіть у випадку, якщо суд доведе, що Козак ніколи не був причетним до стрілянини в ресторані. У цьому випадку позов треба подавати на Rzeczpospolita.

У статті 42 -й цього закону йдеться про те, що “редакція, журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, якщо […] вони є дослівним відтворенням матеріалів, опублікованих іншим друкованим засобом масової інформації з посиланням на нього[…]

Нагадаємо також, що 29 жовтня “Газета” опублікувала заяву прес-служби ЗРМ, яка відгукнулася на публікацію “Податками по опозиції”. У цій заяві також жодним словом не спростували факт стрілянини в ресторані. Йшлося тільки про те, що “шеф львівських митників за півроку на цій посаді свого службового пістолета ще й в очі не бачив”.

Ігор Мартинів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *