Як у Львові відбувався Марш вишиванок

|

 Сьогодні, 27 квітня, у Львові відбувся Марш вишиванок, присвячений річниці утворення Української дивізії «Галичина». 

Участь у пішій  ході взяли близько 300 людей. Колона стартувала від пам’ятника Степану Бандері й пройшла до монумента Жертвам тоталітарних режимів.

 

Початок Маршу вишиванок затримався на понад півгодини, оскільки громадськість Львова, остерігаючись провокацій, неоднозначно поставилась до наміру організаторів акції розгорнути попереду колони транспорант, на якому зображено поряд героїв Небесної сотні та вояків дивізії «Галичина». Так, на площі біля пам’ятника Бандері виникла певна словесна перепалка.

 

Зокрема просили не розгортати провокативний плакат родичі загиблих героїв Майдану та дивізійників.

Сестра загиблого Богдана Сольчаника – Віра Гой заявила, що вона не дасть подібним чином паплюжити імена героїв. Також категорично проти цього висловилась донька дивізійника та водночас сестра загиблого героя Майдану Володимира Бойківа – Ірина Бойків-Ільків.

 

За словами начальника управління внутрішньої політики Львівської міської ради Андрія Шевціва, провокативний банер передали у надійні руки, так і не дозволивши розгорнути ні на хвилю.

 

Колона по п’ять осіб рухалась по вулиці Степана Бандери.

 

Попереду йшли дівчата з оберемками троянд у руках, а позаду молоді люди несли транспоранти з символікою дивізійників СС Галичина.

Попри те, що  організатори акції обіцяли мовчазну пам’ятну ходу, впродовж усього маршу колона гучно скандувала: «Слава Україні! Героям Слава!», «Слава нації! Смерть ворогам!», «Схід і Захід разом!» та інше.

Фінішувала колона біля пам’ятника жертвам комуністичних злочинів, що знаходиться на площі Шашкевича. Біля монументу й поклали червоні троянди.

Тут відбувся короткий мітинг, на якому виступила один із організаторів маршу – Олена Тарасова-Незабутка.

 

«В моєму рідному місті ніхто й ніколи не заборонить молодим людям ходити у вишиванках», – заявила вона.

 

Зазначимо, що молоді учасники акції дещо агресивно поставились до місцевих журналістів та представників мерії, які забороняли виносити попереду колони згаданий транспорант. Молоді люди не сприймали аргументів, що їхні дії із поєднанням героїв дивізії та загиблої сотні використають для спотворення інформації у російських ЗМІ.

Як відомо, заявку на проведення акції до Львівської міськради подала маловідома організація «Срібна земля». З цього приводу своє обурення висловила низка організацій, безпосередньо пов’язана з Майданом, а також самі дивізійники.

Також повідомлялось, що сьогодні у Львові очікують на провокації від «Свободи».

Відтак, охорону громадського порядку у місті Львові під час масових заходів 27 – 28 квітня забезпечуватимуть працівники СБУ. Допомагатимуть СБУшникам активістами громадських організацій: «Самооборона Львівщини», «Автосотня», «Варта-1», «Народна Самооборона», «Афганська сотня» та «Правий сектор».

Начальник СБУ Львівщини припускає, що будь-яка провокація у Львові може призвести до вторгнення російських військ.

Фото: Святослав Драбчук 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *