Футбол. Небезпечний футбол

|

Скандалом цього тижня редакція одноголосно визнала сутичку працівників міліції і футбольних уболівальників на вулиці Івана Франка, неподалік пам’ятника Івану Трушу, яка відбулася в суботу після поєдинку 27-го туру чемпіонату України між львівськими „Карпатами” і донецьким „Шахтарем”.

Як стверджують деякі ЗМІ, щоб заспокоїти ошаленілих фанатів працівники міліції вдавалися до нетрадиційних методів — випустили декілька черг у повітря з автомата.

Гра футбольних команд видовищною не була, закінчилася рахунком 0:0, майже повний стадіон „Україна” мав змогу спосте­рігати за доволі брутальними і жорсткими діями гравців. Напевне, „розігріті” фанати вирішили не зупиняти потік адреналіну в крові і після гри. Сюди слід додати декілька літрів пива, якими „зарядилися” шанувальники футболу (хто ж у Львові ходить дивитися гру тверезим?), і загальна картина стає зрозумілою.

Завітавши того дня на трибуни стадіону, кореспондент „Ратуші” нічого особливого не помітив. Усе було, як завжди, лише вболівальників було значно більше, аніж під час пересічної зустрічі чемпіонату. Більшість шанувальників гри мільйонів за футболом спостерігали у „вельми” нетверезому стані і час від часу „доганяли градус”. Та тут нічого дивного, так уже склалося історично, що футбол у нас люблять лише після 100 грамів оковитої, що й призводить до сутичок, хуліганства і бійок. Слід зазначити, що критикувати власне клуб „Карпати” у цій ситуації не варто. Керівництво „зелено-білих” постійно працює зі своїми вболівальниками, яких вчить відпочивати на стадіоні так, як у цивілізованих країнах. Стюарди і працівники міліції, перебування на стадіоні яких забезпечує ФК, стежили за порядком на „Україні”, з чим, власне, зде­більшого впоралися. Не їх вина, що після того, як арбітр зустрічі показав Батісті червону картку, на поле полетіли пляшки з-під пива, які, до речі, було заборонено вносити у сектор. Це робили вболівальники, яких у лавах справжніх фанів називають неорга­нізованими, або кузьмічами — такі люди йдуть на футбол лише для того, аби добряче випити і виплеснути емоції. За пляшки, які полетіли у бік донецьких бразильців, „Карпати” уже сплатили штраф у Професіональну футбольну лігу.

Щодо самого інциденту, то, за офіційною версією міліції, стрілянини на Івана Франка не було. Як розповів „Ратуші” начальник Центру громадських зв’язків ГУ МВСУ у Львівській області Денис Харчук, повертаючись із футболу, вболівальники хуліганили. Працівники „Беркуту” вирішили їх заспокоїти. Водночас Денис Харчук не підтвердив, але й не спростував, що міліціонери застосували зброю. Однак, за його словами, автоматних черг бути однозначно не могло, оскільки такої „важкої” зброї пра­цівники міліції при собі не мали.

Нікого з хуліганів не затримали. Однак до міліції відправили п’ятьох, які жбурляли пляшки на стадіоні у футболістів.

І наостанок додамо, хочеться вірити, що до чемпіонату Європи-2012 року у нашому місті навчаться вболівати культурно. Тоді можна буде піти на стадіон із дітьми і не боятися захмелілих „відморозків” із порожніми пляшками.

Ярослав БІЛЯЧ, «Ратуша»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *