Футбол. Богдан Бандура: "Стрий може зникнути з футбольної карти України"

|

Наприкінці минулого тижня керівники стрийського футбольного клубу “Газовик-Скала” оприлюднили інформацію про можливе зняття команди з першості України у першій лізі. Причина розпаду команди банальна – відсутність належного фінансування. Нагадаємо, що менше року тому НАК „Нафтогаз України”, переглянув свої спонсорські проекти, серед яких – стрийський футбольний клуб. Унаслідок цього перегляду фінансування клубу зменшили вдвічі. Нині ж, опісля газових перипетій, про жодне фінансування не може бути й мови, оскільки НАКу „не до того”, принаймні так можна пояснити ситуацію, що склалася. Отож, наразі „Нафтогаз України” не планує фінансувати команду, й у найближчий час повинен визначитися з пріоритетами у спонсорській діяльності.

10-го лютого команда вийшла з відпустки, але коштів на проведення передсезонного збору немає. Ба більше, клуб має заборгованість перед гравцями у розмірі 853 тисячі гривень. Перебувають на оглядинах в інших командах воротар Годзюр (у донецькому “Металурзі”), Гальчук та Ільницький (в “Іллічівці”), Гриценко (в латвійському “Вентспілсі”), Бобилєв (у львівських “Карпатах”). Про непросту ситуацію у клубі й можливі варіанти її вирішення кореспондент “Ратуші” розпитав у головного тренера стрийського клубу Богдана Бандури.

– Пане Богдане, чи є якісь зрушення у ситуації з фінансуванням команди?

– Наразі жодних зрушень немає, ні негативних, ні позитивних. Ми чекаємо, коли у „Нафтогазі” визначаться.

– Чи допомогло широке висвітлення цієї проблеми у ЗМІ?

– У фінансовому плані нічого після цього не змінилося. Єдине, що відбулося, – суспільний резонанс, якого набула ця проблема. Постійно дзвонять знайомі з інших клубів, цікавляться, як справи. Зрештою, запрошують наших гравців на оглядини. Чи цю інформацію почули керівники “Нафтогазу”? Напевне, але жодних висновків наразі вони не роблять.

– На прес-конференції керівники клубу заявили, що розглядають три варіанти розвитку подій: належне фінансування – боротьба за місце у трійці кращих; суттєве скорочення фінансової підтримки – гравці, що залишаться у Стрию зі здібною молоддю, дограватимуть друге коло; повне припинення фінансування – команда зніметься з турніру. Який із них найреальніший і чи ще хтось із гравців залишив “Газовик-Скалу”?

– Однозначно стверджувати не можу. Знаєте, така ситуація в житті не часто буває… Це через невизначеність у політиці “Нафтогазу” і через невизначеність у клубі. Їм не до того, тож вони не звертають на нас увагу. Щодо гравців, то у вівторок залишили команду ще троє наших футболістів. Онисько, Піцур і Трухін поїхали на оглядини у “Кримтеплицю”. У середу (розмова відбувалася у вівторок) Шукатка, Горецький, Вітів і Романишин повинні вирушити на оглядини у “Енергетик” (Бурштин).

– Чи відома приблизно дата, коли “Нафтогаз” розглядатиме питання про фінансування команди?

– Нам нічого конкретного не сказали. Можливо, у січні, а, можливо, й у лютому. Якщо фінансування затвердять на початку лютого, потрібно буде “робити” нову команду за короткий період. Може бути й такий варіант, що бюджет команди затвердять безпосередньо перед чемпіонатом, і навіть не буде часу на те, щоб зібрати 11 гравців. Тоді будемо змушені брати необстріляну молодь.

– У такому разі перед вами, як перед тренером, постане серйозна проблема збереження місця у першій лізі…

– Із молоддю важко буде залишитися у першому дивізіоні. Все залежить від того, коли й у якому обсязі нам затвердять фінансування. Належний обсяг – кваліфіковані виконавці. Адже всі команди зараз тренуються й посилюються. Загалом я – оптиміст, але ця ситуація мені видається надто складною.

– Заборгованість перед гравцями ліквідовують?

– Заборгованостей, які були літом, у нас нині немає. Наразі гравцям не виплатили зарплатню за грудень минулого року. Щодо підготовки, то я зараз не маю морального права тренувати команду. Перед зборами потрібно пройти медичне обстеження. У нас навіть на це немає коштів. Працюємо у такому режимі, як кажуть, „для апетиту”. Про якісь навантаження не доводиться навіть думати.

– Чи розглядають нині альтернативні джерела фінансування?

– Фінансування такої команди, як ми, потребує великих коштів. Це може собі дозволити лише потужна організація. А у Стрию є лише вболівальники та стадіон. Міська і районна влада? Бізнесмени? Ми вже зверталися по допомогу цього літа. Результат вам відомий. Їм не до футболу.

Ярослав Біляч, “Ратуша”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *