ОСТАННІ НОВИНИ

Мер Червонограда прокоментував остаточне перейменування міста

Наталя Дуляба

|

Міський голова Червонограда Андрій Залівський, коментуючи остаточне перейменування міста на Шептицький, закликав мешканців, які не підтримують нову назву, ставитись із повагою до постаті митрополита. Про це він написав у своїх соцмережах.

«Знаю, що питання перейменування Червонограда викликало гостру дискусію в громаді й мешканці розділились у своїх поглядах. Однак прошу з повагою ставитись до постаті митрополита, імʼям якого випала честь назватися нашому місту», – звернувся Андрій Залівський до містян.

Зазначимо, 19 вересня Верховна Рада України після суспільного обурення зрештою змогла підтримати постанову про дерусифікацію більше 300 населених пунктів. Серед них є й Червоноград, який тепер офіційно стає Шептицьким, відповідно, Червоноградський район – Шептицький районі.

Село Червоне Золочівського району стало Галицьке, також змінено транскрипцію сімох сіл на Львівщині.

Передісторія

Перейменувати Червоноград рекомендував Український інститут національної пам’яті на виконання вимог Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Відповідні консультації з громадськістю пройшли восени 2023 року.

Тоді думка громади щодо перейменування вкотре розділилась й певна частина пропонувала повернути місту історичну назву – Кристинопіль. Ще деякі мешканці говорили, що змінювати назву не варто, бо вони не хочуть бюрократичної тяганини з документами.

Відомо, що до 1951 року Червоноград був Кристинополем. Так його ще у 1692 році назвав засновник міста краківський воєвода Фелікс-Казимир Потоцький на честь свої дружини Кристини.

На початку 1990-х Червоноград був першим містом у СРСР, де скинули «вождя» пролетарів, змінили радянські назви вулиць, а з металу пам’ятника Леніну вилили бюст Тараса Шевченка.

На хвилі цього національного піднесення більшість мешканців висловилась за перейменування міста на Христинопіль за українською транскрипцією, хоча за давньою польською – Кристинопіль. Також лунали пропозиції нової назви – Жовтоблакитинськ. Однак тоді до перейменування Червонограда на ділі так і не дійшло.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото взято з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *