ОСТАННІ НОВИНИ

У шкільному підручнику надрукували карту України без Криму. У Міносвіти відреагували

Наталя Дуляба

|

У підручнику з української мови для учнів 7 класів надрукували карту України без Криму, що викликало шквал обурення українців у соцмережах. На інцидент відреагував міністр освіти Оксен Лісовий, який запевнив, що видавець власним коштом виправить «технічну помилку».

Йдеться про шкільний підручник з української мови для 7 класу (автори – Онатій А. В. та Ткачук Т. П.), надрукований у 2024 році і рекомендований Міністерством освіти і науки України.

На самому початку книги був надрукований гімн України, обрамлений різними синьо-жовтими малюнками, тризубом та, власне, картою України без Криму. Першою публічно на це звернула увагу літературна критикиня й книжкова оглядачка Тетяна Гонченко.

Зі свого боку міністр освіти Оксен Лісовий запевнив, що цю «технічну помилку» виправить видавець (видавництво «Літера») власним коштом.

«По-перше, Крим – це Україна. По-друге, технічну помилку за власний рахунок виправить видавець, який допустив некоректність дизайну. І наостанок: Міністерство освіти і науки України має питання до якості шкільних підручників. Ці питання пов’язані з діяльністю Інституту модернізації змісту освіти. Їх ми порушуємо не вперше», – прокоментував глава МОН.

За його словами, щоб «питання з якістю підручників зняти раз і назавжди», Міносвіти вирішило, що цьогоріч із 2 вересня експертизу забезпечуватиме Український інститут розвитку освіти (УІРО). А реорганізацію Інституту модернізації змісту освіти МОН планує завершити у 2025-2026 роках.

Зазначимо, що після суспільного обурення в електронній версії посібника негайно до карти України додали Крим.

Водночас і видавництві «Літера» визнали свою помилку і заявили, що відкликають усю партію підручників, аби власним коштом виправити ілюстрацію.

Крім того, звільнено головного дизайнера видавництва, а всім причетним до випуску книги виписали догани зі штрафними санкціями.

«Ситуація з піктограмою України без Криму, яка не є навчальним, а декоративним елементом у підручнику «Українська мова. 7 клас», сталася через технічну помилку дизайнера і недогляд редакції під час остаточної підготовки видання до друку.

Ми визнаємо свою помилку і відкликаємо всі підручники зі шкіл, натомість віддруковуємо за рахунок видавництва виправлений наклад і забезпечимо новими підручниками заклади освіти… Просимо вибачення у всієї громадськості, учнівської та педагогічної спільноти», – вказано у заяві видавництва.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *