ОСТАННІ НОВИНИ

Німеччина замовила для України ще 17 систем IRIS-T, – Шольц 

Наталія Жолинська

|

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що країна замовила для України 17 систем протиповітряної оборони IRIS-T, чотири з них нададуть вже цього року. Про це пише hromadske з посиланням на Bloomberg.  

Як вказує російська служба Deutsche Welle, із 17 систем – вісім є варіантом середньої дальності IRIS-T SLM, а ще дев’ять – це IRIS-T SLS, які мають меншу зону ураження.  

Чотири з обіцяних систем відправлять до кінця цього року, решту – з наступного, пообіцяв канцлер.  

«Це свідчить про те, що німецька підтримка України не згасає», – наголосив він. 

Шольц також розповів, що на озброєнні України вже є 7 IRIS-T, які допомогли збити понад 250 російських ракет та безпілотників. 

Як пише Bloomberg із посиланням на неназваного урядовця, до 2026 року Україна отримає 24 системи IRIS-T з Німеччини. 

Військова допомога від Німеччини 

У межах Фонду на ініціативу з розбудови потенціалу безпеки Німеччина лише у 2024 році виділила для військової допомоги Україні приблизно 7,1 мільярда євро. До цієї суми входять внески Берліна до Європейського фонду миру (EPF). 

Станом на кінець травня уряд Німеччини звітував про виділення на військову допомогу Україні приблизно 5 мільярдів євро у 2023-му та близько 1,6 мільярда євро у 2022 році. Додаткові приблизно 2,9 мільярда євро були виділені в перші два роки великої війни на постачання, які надійдуть лише у 2025-2028 роках. 

Берлін уже поставив техніку із запасів своїх збройних сил приблизно на 5,2 мільярда євро (орієнтовна вартість для заміщення переданої техніки). Також понад 10 тисяч українських військових пройшли військовий вишкіл у Німеччині, що коштувало приблизно 282 мільйони євро. 

Німеччина є другим за величиною постачальником зброї до України після США.

Фото: Х / Bundeskanzler.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *