ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне

Олег Дерев'янко

|

У неділю, 1 вересня, президент Володимир Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне. Про це стало відомо з картки законопроєкту №11256-2.

Законопроєкт передбачає поетапне підвищення акцизного податку на пальне до мінімального рівня, який діє в Європейському Союзі. Перший етап цього підвищення відбувся 1 вересня 2024 року.

З цього ж дня акцизні ставки на пальне збільшили до:

  • 242,6 євро за 1 000 літрів бензину;
  • 177,6 євро за 1 000 літрів дизельного палива;
  • 148 євро за 1 000 літрів скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном).

Наступний етап підвищення акцизного податку на пальне запланований на 1 січня 2025 року.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що реалізація цього акта сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету. Зокрема, завдяки новим ставкам акцизного податку очікується додатково залучити до держбюджету на 1,604 млрд грн більше – у середньому за один місяць у другому півріччі.

За словами голови комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, кошти, додатково отримані від акцизного податку, підуть на армію.

За підрахунками директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, з урахуванням нових акцизів, ціна на бензин може зрости в середньому на 1,5 грн, на дизпаливо – на 2 грн за літр, а на автогаз – на 5 грн за літр.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УНІАН/Микола Тис

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *