ОСТАННІ НОВИНИ

Путінському «куратору» тимчасових окупованих регіонів України повідомили про підозру 

Наталія Жолинська

|

Першому заступнику керівника адміністрації президента РФ Сергію Кірієнку, який є «куратором» тимчасово окупованих східних та південних районів, повідомили про підозру. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, посадовець вже багато років є довіреною особою президента РФ і входить до його найближчого оточення. Після початку повномасштабного вторгнення очільник кремля призначив Кірієнка «куратором» тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. 

За матеріалами справи, починаючи з травня 2022 року саме Кірієнко курує абсолютно всі сфери примусової інтеграції ТОТ України в «законодавче поле» Росії. Зокрема, Кірієнко брав безпосередню участь в організації псевдореферендумів країни-агресора та відповідав за підсумки «голосування». 

Крім того, восени 2023 року підозрюваний особисто вручав проросійським посадовцям Пасічнику, Сальдо та Пушиліну «документи» на призначення їх очільниками місцевих окупаційних органів Росії. Також фігурант уповноважений на координацію медіа-ресурсів кремля, які нав’язують ідеологію рашизму на ТОТ України. 

Відтак Сергію Кірієнку слідчі повідомили про підозру за ведення агресивної війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників, а також незаконне перетинання державного кордону України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2, ч. 1, 2 ст. 332-2 ККУ). 

Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *