ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині понад 140 закладів підтримали акцію «Стіл пам’яті» для полеглих захисників 

Наталія Жолинська

|

У четвер, 29 серпня по всій Україні та за кордоном у закладах проводять акцію «Стіл пам’яті» для полеглих захисників. Про це повідомили у Платформі пам’яті Меморіал у соцмережах.  

Протягом всього дня, 29 серпня у ресторанах та кафе, які підтримали акцію, один стіл залишається зарезервованим у пам’ять про загиблих героїв. Усі охочі можуть прийти та написати на листівці імена полеглих захисників.  

За словами співзасновника Меморіал Олександра Білінського, основою акції є концепція «пам’яті, як звички», яку описує Пол Коннертон – американський соціолог, дослідник та автор книги «Як суспільства пам’ятають». 

«Він фокусується на своєрідній «механіці» передачі спільної пам’яті, бо пам’ять – колективна, соціальна чи індивідуальна – робить нас із вами тими, ким ми є, вибудовуючи нашу ідентичність і визначаючи нашу приналежність до певної спільноти – громади, міста, нації, країни», – зазначив він у своєму блозі, який вийшов на «Українській правді». 

Загалом акцію «Стіл пам’яті» підтримали майже 800 закладів по всій Україні, зокрема 141 заклад на Львівщині (друга за кількістю область). А також до цієї ініціативи приєднались шість інших країн: Польща, Чехія, Великобританія, Швеція, Португалія та Канада.  

Започаткувала таку ініціативу дружина полеглого захисника Іллі Грабара Марія у 2023 році. Цьогоріч Платформа пам’яті із Фондом імені Іллі Грабара об’єднали зусилля, щоб «Стіл пам’яті» став національною традицією.  

«Ми придумали цей ритуал, щоб могти спільно переживати горе в суспільстві. Ми хочемо, щоб в цей день люди приходили в заклади і відчували цю єдність, щоб сім’ї загиблих відчували підтримку», – сказала організаторка акції Марія Грабар, організаторка події.

Перелік закладів, що долучились до акції, можна переглянути за посиланням. 

Довідка 

29 серпня Україна відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. Також цього дня вшановують пам’ять полеглих військових у боях за Іловайськ. 

Бойові дії поблизу міста Іловайськ Донецької області, що відбувалися у серпні 2014 року, увійшли в історію як «Іловайський котел». Саме 29 серпня 2014 року українські війська виходили з іловайського оточення так званим «зеленим коридором», зазнавши найбільших втрат за весь час війни на Донбасі.  

В цілому за весь період боїв за Іловайськ, за офіційними даними, загинули 366 українських військових, ще 429 – зазнали поранень, 300 – потрапили у полон. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *