ОСТАННІ НОВИНИ

На півдні та сході України дві колаборантки проводили псевдореферендуми РФ

Наталія Жолинська

|

Правоохоронці викрили ще двох колаборанток, які на початку повномасштабного вторгнення співпрацювали з РФ у Харківській та Херсонській областях. Про це повідомили у Службі безпеки України.  

За даними слідства, обидві зловмисниці займалися підготовкою псевдореферендумів Росії щодо «приєднання» східного та південного регіонів України до її складу.  

Встановлено, що однією з фігуранток виявилася колишся продавчиня з правобережжя Херсонщини. Після захоплення окупантами Бериславського району (Херсонська область) жінка влаштувалась до окупаційного «виборчкому», який рашисти обладнали на території громади.  

Там жінка займалась «бюлетенями» і у супроводі росіян обходила двори, де збирала «голоси». У разі відмови поставити підпис на підтримку РФ, зловмисниця погрожувала переслідуванням з боку окупантів.  

Після деокупації правобережжя Херсонщини колаборантка втекла на Хмельниччику, де переховувалась під виглядом переселенки.  

Правоохоронці розшукали її та повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Їй загрожує до 10 років тюрми.  

Інша фігурантка – секретарка старости однієї із сільрад Куп’янського району Харківщини. Під час тимчасової окупації громади вона влаштувалася до місцевої окупаційної адміністрації РФ. Там вона збирала паспортні дані односельчан, щоб потім використати їх для проведення фейкового плебісциту на захопленій в той час частині території регіону. 

Після деокупації селища правоохоронці встановили її місцезнаходження та повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *