ОСТАННІ НОВИНИ

Які бувають види піци

Новини компаній

|

Піца у Львові вже далеко не просто страва на швидкий перекус. Це справжня культурна епопея, яка має безліч різновидів, про які ми детальніше поговоримо у цьому матеріалі.

За формою

Найперше, на що падає погляд – це, звісно ж, форма страви. Ми звикли до традиційних трикутничків, але при цьому піца не завжди має саме такий вигляд. Це – стандартний, зручний для пакування варіант, але навіть в Італії можна знайти страви інших форм.

За формою піца ділиться на такі види:

  • Кругла: класична, майже традиційна піца, яка є найбільш поширеною. Часто її обирають як варіант за замовчуванням у більшості ресторанів. Завдяки рівній формі на ній зручно розміщувати будь-які топінги, а також ділити на частини;
  • Прямокутна: має товстіше тісто, ніж круглий варіант, а тому дозволяє розмістити більшу кількість начинок. Така страва теж виникла в Італії, а ще її банально зручніше пакувати у довгі коробки;
  • Квадратна: так звана детройтська піца, яка має хрумке денце та м’яку середину. Така текстура та зовнішній вигляд робить її універсальною та підхожою для тих, хто хоче спробувати щось нове.

Відзначимо, що бувають й інші варіанти форм піци. Наприклад, конусоподібна. Така страва нагадує ріжок з морозивом, завдяки чому її зручно куштувати, адже вона згорнута начинкою усередину й подається як фастфуд.

За діаметром

Діаметр – це фактично розмір самої страви, який впливає на те, скільки начинки можна у неї вмістити та для якої кількості людей вона підійде.

Існують наступні піци за своїм діаметром:

  • Маленькі: компактний варіант, який має до двадцяти сантиметрів у діаметрі, призначений для однієї людини;
  • Середні: стандартні піци, що мають діаметр приблизно тридцять сантиметрів та підходять для трьох чоловік;
  • Великі: так звана фемелі піца, яка має діаметр до сорока сантиметрів та більше, й яка підходить для великої компанії.

Але окремо також можна говорити про універсальні піци, або авторські. Такі варіанти створюються в окремих ресторанах або за волею кухаря, або на замовлення, де діаметри страви можуть відрізнятись від звичайних.

За начинкою

Згідно зі своїми інгредієнтами, піца може ділитись на безліч видів. Наприклад, найпопулярнішою є, звісно, м’ясна. Вона може містити у собі ковбаски, салямі, хамон, куряче філе тощо. Такі варіанти мають насичений смак та поєднуються з томатними соусами.

Веганські піци часто робляться на основі вершкового або соусу песто для покращення смакових особливостей. Вони не містять м’яса, як можна зрозуміти з назви, складаються з кабачків, баклажанів, помідорів, зелені та інших інгредієнтів.

Окрему категорію становлять страви з морепродуктами. Вони створюються з вершкового соусу, який вкриває щільним шаром коржик з тіста, й на який викладається начинка. Кальмари, мідії, креветки, шматочки білої та червоної риби – так званий морський коктейль, який доповнюється зеленню та приправами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *