ОСТАННІ НОВИНИ

Білорусь стягує війська до кордону з Україною, в МЗС відреагували

Наталя Дуляба

|

Поблизу кордону України білоруси стягують свою армію та техніку нібито для «навчань». Проте якщо білоруські війська перетнуть кордон, ЗСУ відкриють вогонь. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, опублікованій 25 серпня.

За даними розвідувальних органів України, збройні сили Республіки Білорусь зосереджують значну кількість особового складу, зокрема Сил спеціальних операцій, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою, в Гомельській області поблизу північних кордонів України. Все це роблять під прикриттям навчань.

Також у цьому районі зафіксована присутність найманців колишньої ПВК «Вагнер».

В українському МЗС наголошують, що проведення навчань в прикордонній смузі та безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС створює загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

«Закликаємо посадових осіб Республіки Білорусь не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від державного кордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню», — вказано у заяві.

У міністерстві підкреслили, що Україна ніколи не робила та не збирається робити жодних недружніх дій проти білоруського народу.

Втім якщо буде порушено український кордон, скупчення військ, військові обʼєкти і шляхи постачання на території Білорусі стануть законними цілями для ураження ЗСУ.

«Застерігаємо, що при порушенні державного кордону України з боку Білорусі наша держава вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого статутом ООН права на самооборону. При цьому всі скупчення військ, військові обʼєкти і шляхи постачання на території Білорусі будуть законними цілями для Збройних Сил України», — резюмують в МЗС.

Зазначимо, що станом на 24 серпня Генштаб ЗСУ говорив, що не бачить ознак формування ворожих угруповань на Волинському і Подільському напрямках. Зате на кордоні з Чернігівщиною росіяни й надалі зберігали військову присутність, проводили розвідку.

Нагадаємо, нещодавно британська розвідка заявила, що за останній рік чисельність «вагнерівців» зменшилась удесятеро і тепер становить близько 5000 бойовиків. Всі вони зосереджені в Африці та в Білорусі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *