ОСТАННІ НОВИНИ

Лептоспіроз на Львівщині: скільки людей захворіло і як вберегтись

Маркіян Рой

|

За 7 місяців 2024 року у Львівській області зареєстровано шість випадків захворювання на лептоспіроз – на рівні 2023 року. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Лептоспіроз викликається лептоспірами. Резервуаром можуть бути навіть без клінічних проявів дикі і домашні гризуни, у тваринництві (велика рогата худоба, коні, вівці, кози, свині); у дикій природі (єноти, кролі, зайці, скунси, олені тощо), а також їжаки! Зараження відбувається при вживанні контамінованої (зараженої) води і харчів, під час купання, риболовлі, занять водним спортом у забруднених збудниками водоймах, при догляді за хворими тваринами, випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини», – йдеться в повідомленні.

Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. Іноді потрапляння збудника відбувається через кон’юнктиву. У шлунку ж людини збудник швидко гине через сильно кислу реакцію шлункового соку. Тому інфікування при вживанні забрудненої води або їжі здійснюється через дрібні пошкодження слизової оболонки ротоглотки. Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей.

Основні симптоми:

  • підвищення температури тіла,
  • жовтяниця (не завжди),
  • біль в литкових м’язах (найчастіше),
  • висипання по тілу,
  • зменшення кількості сечі до повної відсутності.

У Львівському обласному центрі контролю і профілактики хвороб повідомили, що потрібно ретельно мити овочі, фрукти та руки після чищення картоплі, моркви тощо. Також треба вживати воду гарантованої якості. Не купатися у водоймах з табличками «Купатися заборонено». У разі розладів у стані здоров’я завжди потрібно звертатися до лікаря.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *