ОСТАННІ НОВИНИ

Ошукали військових і волонтерів на 46 млн грн: викрито групу аферистів, що діяла в Україні та Молдові

Маркіян Рой

|

Українські та молдавські правоохоронці викрили угруповання, яке з 2023 року ошукувало українських військовослужбовців, членів їхніх сімей і волонтерів під приводом буцімто продажу автомобілів та дронів для ЗСУ. Сума збитків становить понад 46 мільйонів гривень. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Встановлено, що мешканці Одеської області – члени двох сімей, які після початку повномасштабного вторгнення переїхали до Молдови, організували схему заволодіння коштами. Злочинне угруповання діяло на території Молдови та України упродовж 2023-2024 років.

Використовуючи номери мобільних телефонів українських операторів, вони розміщували оголошення про продаж автомобілів та дронів із-за кордону для потреб Збройних Сил України. Такі оголошення публікували на онлайн платформах «OLX», «Bon.Ua», «Avto-Ria».

Покупцям пропонували внести передоплату на банківську карту, а після отримання грошей продавці на зв’язок не виходили. Отримані шляхом шахрайства гроші зловмисники вкладали в елітні автомобілі та золоті прикраси.

Станом на теперішній час встановлено 67 епізодів шахрайства. Приблизна сума збитків складає 46 млн грн. Остаточна кількість постраждалих ще встановлюється.

За даними Нацполіції, шахрайську оборудку організував 34-річний уродженець Росії. Під його керівництвом шахраї вимагали в постраждалих підтверджувати свою приналежність до ЗСУ чи волонтерської діяльності.

«Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку РФ, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань», – повідомили у пресслужбі поліції.

Наразі встановлено щонайменше 27 учасників злочинного угруповання, більшість з них перебувають на території Республіки Молдова. Наразі вживаються дії для їх затримання.

Правоохоронцями на території Республіка Молдова проведено 23 обшуки, вилучено близько 61 тис доларів США, 20 елітних автомобілів, близько 5 кг золота, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

На території України проведено 13 обшуків, у ході яких вилучено 3 автомобілі, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи. На цей час 8 з 9 підозрюваних в Республіці Молдова обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування триває.

В Україні злочинцям повідомили про підозри за ч. 4 ст. 190 ККУ (шахрайство) та ст. 209 ККУ (відмивання злочинно отриманого майна). Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *