ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові 19-річний захисник готується до протезування ноги 

Наталія Жолинська

|

У Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN готується до протезування 19-річний Артем Олійник, який втратив ногу на фронті, та прагне якомога швидше повернутися знову у стрій. Про це повідомляє Львівська міськрада.  

Артем Олійник – із міста Кременчук. Стати військовим хлопець мріяв із самого дитинства, відколи почалася війна на сході України. Тому, щойно йому виповнилося 18 років, він вирішив доєднатися до лав 3-ї окремої штурмової бригади. Служить кулеметником із серпня 2023 року. 

Перше легке поранення юнак отримав узимку, під час найзапекліших боїв за Авдіївку. А вже за кілька місяців, на початку травня, був важко поранений уже на іншому напрямку. Уламки посікли хлопцеві майже все тіло, найбільше постраждав лівий бік. Важкопораненого бійця доправили до лікарні у Харкові, де медикам довелось ампутувати йому ногу.  

«Мені треба було змінити позицію. Залишилося пройти 20 метрів, як неочікувано прилетів боєприпас. Я навіть того не чув, геть без звуку, лише почув вибух дуже близько біля мене. Все сталося так швидко, що я розгубився. А коли відкрив очі, то побачив, що мої нога та рука буквально висять на одязі», –  пригадує Артем. 

Хлопець перебував 26 днів у реанімації, у нього відмовили нирки. Лікарі провели десять процедур штучного очищення крові від токсинів та надлишків рідини. Відтак, медикам таки вдалося стабілізувати стан Артема, після чого його доправили на подальше лікування спершу до Києва, а потім – до Львова, у Центр UNBROKEN.

«Ми почали займатися з Артемом ще у відділенні хірургії. Спершу вчилися пересідати з ліжка на крісло колісне. Наша мета – відновити силу м’язів, оскільки велика площа м’яких тканин травмована і більша частина м’язів ноги атрофована. Разом з тим, ми щодня готуємо м’язи збереженої кінцівки до подальшої ходьби на протезі. Пацієнт прагне якомога скоріше ходити і докладає до цього максимум зусиль», – розповідає про відновлення пацієнта фізична терапевтка Христина Цап. 

Реабілітація Артема буде ще тривалою. Після її завершення молодий захисник хоче повернутися на війну – до своїх побратимів із 3-ї штурмової.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *