ОСТАННІ НОВИНИ

Росія готувала свій флот для заподіяння ударів у Західній Європі, – ЗМІ

Олег Дерев'янко

|

Росія ще до повномасштабного вторгнення в Україну готувала свій військово-морський флот для заподіяння ударів по об’єктах у глибині Європи ракетами з ядерними боєголовками в разі потенційного конфлікту з НАТО. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Financial Times.

Карти дальніх цілей, таких як західне узбережжя Франції й Барроу-ін-Фернесс у Великій Британії, детально описані в презентації для офіцерів, яка передувала повномасштабному вторгненню РФ в Україну.

Раніше FT вже повідомляла, що з того ж сховища з 29 секретних російських військових файлів стало відомо, що Москва відпрацьовувала застосування тактичної ядерної зброї на ранніх стадіях конфлікту з великою світовою державою. Останні викриття показують, як Росія уявляла собі конфлікт із Заходом далеко за межами її безпосереднього кордону з НАТО, плануючи серію нищівних ударів по всій Західній Європі.

Файли, складені між 2008 і 2014 роками, включають список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичну ядерну зброю. Російські офіцери підкреслюють переваги заподіяння ядерних ударів на ранній стадії.

Аналітики, які ознайомилися з документами, кажуть, що вони відповідають тому, як НАТО оцінює загрозу ракетних ударів російського флоту далекого радіуса дії й швидкість, з якою Росія, ймовірно, вдасться до застосування ядерної зброї. Карти, які були зроблені для презентаційних цілей, а не для оперативного використання, ілюструють вибірку з 32 цілей НАТО в Європі для російського військово-морського флоту.

Цілі російського Балтійського флоту розташовані здебільшого в Норвегії та Німеччині, включно з військово-морською базою в Бергені, а також радарними майданчиками та об’єктами спецназу.

Витік документів також вказує на те, що Росія зберегла здатність нести тактичну ядерну зброю на надводних кораблях, попри угоду 1991 року між Радянським Союзом і США про її ліквідацію. Серед російських носіїв тактичної ядерної зброї перераховані «протичовнові ракети з ядерними боєголовками, розміщені на надводних кораблях і підводних човнах» і «зенітні керовані ракети корабельного і берегового базування з ядерними боєголовками для ураження груп протиповітряної оборони противника».

Як зазначає видання, нещодавні навчання за наказом Путіна з відпрацювання застосування тактичної ядерної зброї свідчать про те, що дані секретних документів, які потрапили до FT, все ще відповідають сучасній російській військовій доктрині. У червні російські збройні сили відпрацьовували завантаження протикорабельних крилатих ракет П-270 радянських часів на корвет класу «Тарантул» у Калінінграді, де, за словами офіційних представників НАТО, зберігається незадекларований запас тактичних ядерних боєголовок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Фото: ілюстративне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *