ОСТАННІ НОВИНИ

Україні треба вирішувати, що робити з територією, яку вона утримує в Росії, – The Hill

Маркіян Рой

|

Американське видання The Hill назвало контрнаступ на територію Росії «приголомшливим» та опитало експертів, які розмірковують про плани українських військових. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на The Hill.

«Цього тижня українські війська увійшли до Росії, щоб атакувати прикордонний регіон у приголомшливому контрнаступі, який стався після того, як Київ переважно тримав оборону протягом останніх півтора роки», – йдеться в повідомленні.

Видання пише, що тепер Україні доведеться вирішувати, що робити з територією, яку вона утримує в Росії, і чи не відволікає це від оборонних зусиль на лінії фронту.

Науковий співробітник Гуверівського інституту Стенфордського університету Томаш Блусевич вважає, що Україна, швидше за все, вийде з Курська, але тільки після того, як змусить Росію перекинути кілька бригад, які будуть використовувати позиції на лінії фронту.

«Тепер вони повинні рухатися. А росіяни з цим погано справляються. Вони погано справляються з логістикою. Це був блискучий крок України. … Вони вже досягли величезного успіху, змусивши Росію перемістити свої війська, продемонструвавши, що Росія беззахисна на інших ділянках. Це величезний удар по престижу Путіна», – повідомив Томаш Блусевич.

The Hill також зазначає, що Росія відправила підкріплення до Курська і каже, що їй вдасться відбити українські війська.

Віце-президент з питань політики та програм аналітичного центру GLOBSEC Олена Кудзько каже, що хоча поки неясно, як буде розвиватися наступ, Україна успішно змінила наратив війни, увірвавшись в Росію.

«Українці докладають усіх зусиль, щоб змінити наратив про війну. До [Курська] було відчуття, що війна стала досить передбачуваною, і з багатьох сторін війна вже сприймалася як заморожена.

Здійснивши цю атаку, Україна насправді зуміла продемонструвати, що є простір для того, щоб зробити цю війну непередбачуваною, що є простір для того, щоб здивувати Росію», – зазначає Олена Кудзько.

Передісторія

У вівторок, 6 серпня, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області.

Американські посадовці хочуть зв’язатись із українськими колегами, аби з’ясувати обставини того, що відбувається в Курській області росії.

Крім того, фахівці Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши зібрані дані, підтверджують просування нібито українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

8 серпня Міноборони рф підтвердило просування українських військових у двох районах Курської області РФ і заявило, що перекинуло до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації.

Натомість Міністерство оборони Франції, коментуючи події в Курській області, стверджує, що це операція України, яка має «певний початковий успіх».

У Німеччині також не проти наступу України на територію Курської області. Глава комітету з оборони Бундестагу Німеччини Маркус Фабер не вважає проблемою ймовірне використання німецької зброї у боях на території Курської області.

Водночас диктатор терористичної росії Владімір Путін назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У США вказали на іронічність цієї заяви Путіна.

Українська сторона події в Курській області наразі офіційно не коментувала. Проте головнокомандувач Олександр Сирський опублікував фото підготовки наступу «у вихідному районі», а президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що отримав від нього три «результативні» доповіді й вони «саме такі, які потрібні нашій державі зараз».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *