ОСТАННІ НОВИНИ

Новостворене видавництво «Атлант» відмиває мільйони бюджетних коштів на друці книг

Андрій Котенський

|

Новостворене видавництво «Атлант» в Києві за кілька місяців отримало від Міносвіти більше 100 замовлень на випуск шкільних підручників загальною вартістю майже 180 млн грн. Угоди укладаються без відповідних тендерів, а вартість аналогічного друку на ринку в рази дешевша. Про це йдеться у новому розслідування NGL.media.

Лише за останні два місяці державна наукова установа Міносвіти «Інститут модернізації змісту освіти» уклала 83 угоди на видання підручників з ТОВ «Видавництво Атлант». Ці угоди на загальну суму майже 163 млн грн укладені впродовж червня-липня напряму, без оголошення тендерів.

Усі ці підручники призначені для шкіл з мовами навчання національних меншин (польською, угорською, румунською), а також для учнів з особливими освітніми потребами.

Типовим прикладом є укладена 27 червня угода вартістю 5,4 млн грн на видання майже 12 тис. підручників «Здоров’я, безпека та добробут» для шестикласників з особливими освітніми потребами .

В угоду включені технічне завдання і планова калькуляція, де розписані усі витрати і прибуток видавництва. Очікувано найбільшою статтею витрат є поліграфічні послуги – 4,8 млн грн. Ще 370 тис. грн передбачені на загальні витрати і гонорари авторам. Рентабельність всіх етапів виробництва, згідно з калькуляцією, не перевищує 5% та становить менше 260 тис. грн. Таким чином один підручник від «Атланта» обійдеться платникам податків у 455 грн.

Щоб з’ясувати виправданість таких витрат на поліграфічні послуги NGL.media звернулися до кількох українських друкарень з проханням надати розрахунки вартості їхніх послуг з друку підручника за таким же технічним завданням (наклад, обсяг, щільність паперу, колір тощо).

У результаті виявилось, що вартість поліграфічних послуг у калькуляції «Атланту» завищена у щонайменше два рази.

Які ціни в інших друкарнях? 

Проте найцікавішою виявилась цінова пропозиція харківської друкарні ТОВ «ПЕТ», де друкує свої підручники видавництво «Атлант». Саме ця друкарня випустила усі підручники за минулорічними угодами «Атланту» з «Інститутом модернізації змісту освіти».

Отримавши від NGL.media технічне завдання з аналогічними показниками, ТОВ «ПЕТ» висловило готовність впродовж місяця видрукувати 12 тис. підручників за 871,2 тис. грн. Це майже у п’ять разів дешевше, аніж закладені «Атлантом» 4,8 млн грн.

Якщо врахувати додаткові витрати, гонорар і рентабельність, закладені «Атлантом», вартість одного підручника, оплаченого бюджетним коштом, могла б скласти 109 грн, а не 455 грн.

Виходячи з таких оцінок, прибуток «Атланту» від кількамісячної співпраці з державним «Інститутом модернізації змісту освіти» може сягнути 100-120 млн грн.

Директорка ТОВ «Видавництво Атлант» Лєля Мінакова фактично відмовилась від коментарів з приводу завищення вартості виготовлення підручника «Здоров’я, безпека та добробут», наполягаючи у письмовій відповіді NGL.media, що «такий факт відсутній».

Натомість директор державної наукової установи «Інститутом модернізації змісту освіти» Євген Баженков у відповіді на запит NGL.media заявив, що його організація не впливає на вибір друкарні. «Видавництва, у тому числі ТОВ «Видавництво Атлант», самостійно визначають поліграфічне підприємство, яке спроможне виконати державне замовлення щодо друку підручника у визначений термін на умовах видавництв», – стверджує він.

Видавництво «Атлант», яке так стрімко увірвалося на ринок навчальної літератури, засноване менше року тому у Києві. Проте його засновниками і власниками є троє бізнесменів, які уже давно і дуже успішно освоїли цей ринок – Віктор Круглов, Олег Фурман та Олег Костенко. 

Віктор Круглов є власником видавничої групи «Основа» і видавництва «Ранок».

«Ранок» є традиційним постачальником підручників для Міносвіти. Наприклад, у 2021 році «Ранок» отримав на підручники 121 млн грн, посівши перше місце за сукупною вартістю підрядів від Міносвіти. Друге місце (82 млн грн) у цьому рейтингу отримало видавництво «Генеза», яким володіє Олег Фурман, а третє місце (81 млн грн) дісталося видавничому центру «Оріон» Олега Костенка. Ці три видавництва кілька років поспіль отримували більше половини всіх грошей, які уряд виділяє на видання шкільних підручників.

«Ранок» і «Генеза» продовжують лідирувати і у 2024 році, вже отримавши від Міносвіти понад 190 млн грн і 170 млн грн відповідно, а от третє місце з портфелем замовлень на 163 млн грн, отриманих лише за два місяці, посів «Атлант».

Формально Круглов, Фурман і Костенко є конкурентами на ринку навчальної літератури. Проте це не завадило їм об’єднати інтереси у новому бізнес-проекті, який менше ніж за рік уже отримав від Міносвіти 104 угоди на 178 млн грн.

Очолила новостворене видавництво «Атлант» Лєля Мінакова, колишня заступниця голови правління державного холдингу «Укрвидавполіграфія» –  найбільшої в Україні видавничо-поліграфічної компанії, що курує роботу 23 профільних підприємств.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *