ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС офіційно схвалив надання Україні траншу макрофіну на 4,2 млрд євро

Маркіян Рой

|

Рада Євросоюзу 6 серпня схвалила виділення 4,2 мільярда євро в межах програми макрофінансової допомоги Ukraine Facility. Про це повідомило угорське головування в Раді ЄС.

Рішення ухвалили за письмовою процедурою.

«..Рада сьогодні ухвалила імплементаційне рішення, дозволяючи здійснити перший платіж у розмірі майже 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility. Це рішення підтримує макрофінансову стабільність України та функціонування її державного управління», – йдеться в повідомленні.

У пресслужбі Ради ЄС заявили, що Україна виконала необхідні умови та реформи, передбачені в українському плані реформ (Ukraine Plan), для отримання коштів.

Ці реформи охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування.

Рада ЄС також підкреслила важливість якнайшвидшого виділення коштів через складну фінансову ситуацію в Україні.

У Міністерстві фінансів України зазначили, що кошти спрямують на першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету.

«Вдячний Європейському Союзу за позитивну оцінку проробленої [українським] урядом роботи та за розуміння потреб України. ЄС є найбільшим донором зовнішнього фінансування з 24 лютого 2022 року. Міжнародна допомога відіграє вирішальну роль у забезпеченні бюджетної ліквідності та збереженні макрофінансової стабільності в умовах невизначеності», – підкреслив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Нагадаємо, Ukraine Facility передбачає допомогу 50 млрд євро на чотири роки. Це як і бюджетна підтримка нашої держави, так і фінанси на здійснення реформ та стимулювання капіталовкладень в українську економіку.

У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. 24 квітня ЄС виділив Україні другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. Це 1,5 млрд євро, які спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *