ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські хірурги врятували 14-річну дівчинку, в тілі якої з шаленою швидкістю розросталися дві пухлини

Маркіян Рой

|

Львівські хірурги дитячої лікарні святого Миколая врятували 14-річну дівчину, у якої розростались дві пухлини. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО.

Медики розповідають, що відразу дві пухлини з шаленою швидкістю розросталися в репродуктивних органах 14-річної Ані Назаренко з Івано-Франківської області

На початку весни у дівчини різко заболіло з правого боку внизу живота. Мама подумала, що у дочки схопив апендицит, тому одразу звернулася за медичною допомогою. Однак медики спростували ці підозри та в пошуках причини болю скерували Аню на УЗД. Виявилось, що всередині правого яєчника дитини утворилася чимала кіста.

У 90% випадків побороти таку пухлину можна завдяки медичним препаратам. Однак Ані таке лікування не допомогло. Біль посилювався, а пухлина розросталася і стала майже вдвічі більшою за яєчник. Її довжина була 5 см, при цьому розмір самої статевої залози – лише 3 см. До того ж медики побачили ще одну кісту, біля маткових труб. Івано-франківські лікарі скерували дівчину на Львів – до хірургів лікарні Святого Миколая. Оперували дівчинку у найменш травматичний спосіб, лапароскопічно, через 3 проколи по 0,5 см. Через надто стрімкий ріст кіст медики запідозрили, що ці новоутворення можуть бути злоякісними. Біопсію робили просто під час втручання.

«Від характеру пухлин залежав подальший хід цієї операції. Якщо кісти злоякісні, то разом з ними нам довелося б видалити і яєчник, і маткові труби. Ми відділили кісти від навколишніх тканин, взяли зразки й виконали експрес-біопсію. Вже через 40 хвилин знали: що ці утворення доброякісні», – розповідає про хід втручання Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Відтак, спершу медики видалили пухлину біля маткової труби, а після того взялися за кісту всередині яєчника. Операція тривала 1,5 години і минула успішно. Наразі Аня вже повернулася додому на Франківщину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *