ОСТАННІ НОВИНИ

Євродепутати хочуть викинути Угорщину зі Шенгену через спрощення в’їзду для росіян

Наталя Дуляба

|

Група з 67 євродепутатів поставила під питання членство Угорщини в Шенгенській зоні після рішення Будапешта про пом’якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі. Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на відповідний лист депутатів до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Ініціаторами листа виступили литовський євродепутат Петрас Ауштрявічюс та євродепутатка з Чехії Дануше Нерудова. Загалом під ним підписалися 67 європарламентарів.

Євродепутати заявили, що лист є виявом їхньої стурбованості щодо нещодавнього рішення угорського уряду послабити візові обмеження, зокрема, для громадян Росії та Білорусі.

«Прем’єр-міністр Орбан, очевидно, все більше і більше випробовує терпіння ЄС», – зазначили автори листа, пригадавши Орбану блокування санкцій, допомоги Україні, а також «мирний вояж» до Москви «без жодного мандату і без жодних позитивних результатів».

«Цього місяця угорський уряд продовжив свою імміграційну програму “національної карти”, що дозволяє “гастарбайтерам” з Білорусі та Росії в’їжджати на угорську територію. Власник такої карти має право працювати в Угорщині без дозволу служби безпеки і може привозити до країни свою сім’ю», – пишуть євродепутати і додають, що безвідповідальне рішення Орбана становить значну загрозу безпеці для всіх країн-членів ЄС та їхніх громадян.

«Ці “заробітчани” з угорськими візами матимуть можливість вільно пересуватися по всій Шенгенській зоні. Без належного контролю існує ризик, що ці неєвропейські громадяни можуть посилити російську шпигунську мережу в ЄС. Наш обов’язок, як європейських інституцій, захистити європейських громадян від цих загроз, а не повністю відкривати кордони для країн, які вважають нас своїми ворогами», – наголошують євродепутати.

У зв’язку з цим вони закликали Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може стати лазівкою і потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян.

«Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, комісія і всі представники ЄС повинні поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для захисту європейських громадян, в тому числі, за необхідності, нові засоби контролю на угорських кордонах», – стверджують автори листа.

«Слід також зазначити, що інші країни Шенгенської зони мають право не визнавати візи, видані Угорщиною громадянам Росії та Білорусі, з відповідними наслідками. Безпека наших громадян має бути першочерговою турботою всіх європейських інституцій, і ми розраховуємо на повну залученість комісії у цьому питанні», – додали євродепутати.

Нагадаємо, 1 серпня ЄС зажадав від Угорщини відреагувати на побоювання, що рішення Будапешта про пом’якшення візового режиму для громадян Росії та Білорусі підвищує ризик шпигунства в блоці.

Найбільша група Європарламенту, Європейська народна партія, перед цим поскаржилася, що послаблення правил може створити «серйозні лазівки для шпигунської діяльності».

Литва звернулася до Європейської комісії у зв’язку з рішенням Угорщини полегшити режим в’їзду для громадян Росії та Білорусі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *