ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вже зʼясовує обставини смерті полоненого військового «Азову» в російському СІЗО

Олег Дерев'янко

|

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підтвердив смерть військовослужбовця бригади «Азов» Олександра Іщенка в російському слідчому ізоляторі. Там вже зʼясовують обставини загибелі. Про це hromadske повідомив голова Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

За його словами, Коордштаб вивчає всі обставини, збирає інформацію, але для встановлення причин смерті треба буде провести судово-медичну експертизу.

«У нас є певна інформація, ми її збираємо і врешті-решт ми зʼясуємо всі причини та обставини, і якщо вони будуть повʼязані не зі станом здоровʼя, а з іншими причинами, то це буде черговим доказом для Міжнародного кримінального суду», – наголосив Яценко.

Бригада «Азов» також підтвердила загибель свого бійця в російському полоні.

«Ця смерть – черговий акт звірства рф щодо військовополонених “азовців”. Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими», – заявили там.

Омбудсмен Дмитро Лубінець зауважив, що, зі слів доньки захисника, він помер ще дев’ять днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті.

Посадовець із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини у рф, аби вона розібралася у смерті військовополоненого та повідомила обставини й причину смерті.

Лубінець також повідомив про смерть МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого.

«Україна вимагає, аби рф неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених», – заявив омбудсмен.

Нагадаємо, що 31 липня у росії заявили про смерть українського військовополоненого Олександра Іщенка, який служив водієм у бригаді «Азов».

Документи, що підтверджують смерть Іщенка, ще не надійшли до суду. Точна дата та причина смерті наразі невідомі.

На засіданні суд завершив розгляд доказів у справі, але не перейшов до дебатів, очікуючи на документи про загибель українського військового.

За даними росЗМІ, 55-річний Олександр Іщенко навесні 2022 року потрапив у російський полон у Маріуполі і став фігурантом кримінальної справи разом із ще 23 українцями.

Справу спочатку розглядали в так званій «днр», а з вересня 2022 року передали до Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону.

Іщенка звинувачували в участі в терористичній організації та спробі насильницького захоплення влади.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *