ОСТАННІ НОВИНИ

У Чехії розглядають створення легіону добровольців з українців

Маркіян Рой

|

Чехія замислюється над створенням Українського легіону з українських біженців, які проживають у країні. Про це повідомила міністерка оборони Яна Чернохова, передає hromadske.

За її словами, в Чехії задумуються над тим, щоб українські біженці «добровільно, без ніякого примусу й тиску», могли доєднатися до легіону й так допомогти своїй батьківщині.

«Українська громада, яка живе в Чехії, численна, навіть попри хвилю, яка прийшла внаслідок війни. Так що це мало б сенс», – сказала вона.

До легіону, за словами Чернохової, також могли б приєднатися українці за національністю, які, однак, уже мають громадянство Чехії. Речник чеського Міністерства оборони Карел Чапек розповідав виданню Novinky, що його відомство зараз оцінює польський проєкт створення Українського легіону «із практичного і правового боку».

«Міністерство оборони збирає більше інформації від польської сторони про створення так званого українського легіону. Коли ми зберемо цю інформацію, то зважимо можливість нашого залучення», –  сказав він іншому чеському інтернет-виданню iDnes.cz.

Водночас видання зазначає, що ці слова не означають, що в Чехії вже зібралися створювати підрозділ з українців. Можливо, чеські інструктори просто долучаться до навчання Українського легіону в Польщі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський після підписання двосторонньої безпекової угоди з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском оголосив, що Київ та Варшава домовилися про формування з громадян України, які перебувають на території країн ЄС, добровольчого військового підрозділу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *