ОСТАННІ НОВИНИ

Роман Лозинський: «Харків. Безхребетність перемогла адекватність»

Роман Лозинський

|

Народний депутат від Галицької партії, перший заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський про те, що у прифронтовому Харкові відмовилися називати вулиці на честь відомих українців, надавши перевагу безхребетно-нейтральними назвам:

«Харків. Безхребетність перемогла адекватність.

20 км від межі міста до лінії фронту, де суне окупант. Але комісія з перейменувань при ОВА більшістю голосів обирає нейтральні назви замість того, щоб наповнити вулиці міста українським змістом.

Проспект Гагаріна, одна із ключових артерій міста. Замість того щоб отримати назву на честь Героя України Левка Лук’яненка, автора тексту Акту проголошення Незалежності України, це тепер проспект Аерокосмічний. При тому, що в Харкові вже є вулиця Космічна.

Вулиця Труфанова. Замість нової назви на честь українського Пласту, це буде вулиця Дегтярна. У Харкові вже є провулок Дігтярний і провулок Дегтярьова. Але топонімічна комісія вирішила, що потрібен ще й третій співзвучний топонім, а голова ОВА це підписав.

Вулиця Героїв Праці замість того аби носити ім’я Симона Петлюри, отримала абстрактну назву Нескорених.

Провулок Кантемира активна громадськість наполягала назвати на честь легендарного Міська Барбари. Але комісія при ОВА вирішила, що це має бути провулок Привітний. «ПРИВІТНИЙ, Карл!».

Доки будемо називати вулиці привітними, та іншими безхребетно-нейтральними назвами замість увіковічнення достойних українців і державотворчих організацій?

Міська влада мала 9 місяців, аби ухвалити рішення щодо нових назв, і успішно саботувала процес. Тепер право на перейменування перейшло до військової адміністрації, де голова міг би взяти відповідальність за формування свідомості нових поколінь харків’ян і підтримати якісну дерусифікацію. Але, на жаль, не проявив державницьку позицію.

Дякую всім, хто боровся за українське обличчя Харкова.

Можливість дати більше українських сенсів в топоніміці Харкова цього разу втрачено. Але боротьба триває».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *