ОСТАННІ НОВИНИ

Українські розвідники провели кібератаку на найбільші російські банки

Олег Дерев'янко

|

Кіберфахівці ГУР МОУ атакували російські банки та платіжні сервіси, соціальні мережі, месенджери та розважальні ресурси. Операція триває вже третю добу. Про це hromadske повідомило джерело в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Наразі під ударом перебувають найбільші російські банківські установи, зокрема «Альфа банк», «СберБанк», «Райффайзен банк», «ВТБ Банк», «РСХБ Банк», «росбанк», «Газпромбанк», «Т-Банк» та «іБанк». На другий день атаки до них додалися «Промсвязьбанк» та «Почта Банк», а також російський інтернет-сервіс для розміщення оголошень про товари, нерухомість, резюме та вакансії «Авіто».

25 липня ураженні також російська соцмережа VK, месенджер Discord, «Система швидких платежів» (СШП), Національна система платіжних карт (НСПК) та ресурс кіно- та відеоперегляду Lampa.

Окремі фінансові установи спершу заперечували, що збій повʼязаний із зовнішнім втручанням. Однак решта банків, зокрема й «ВТБ», визнали, що намагаються впоратися з «масштабною DDOS-атакою, спланованою з-за кордону», та подолати її наслідки.

Як зазначається, онлайн-сервіси фінансових установ по всій росії вже третю добу або не працюють зовсім, або працюють нестабільно та з помилками. Через це клієнти не можуть зайти в особисті кабінети, здійснити оплату послуг, сплатити за користування громадським транспортом та здійснити будь-які інші фінансові операції.

Ситуацію ускладнює і нестабільна робота інтернет-провайдерів, зокрема «Білайну», «Мегафону», «МТС», «Теле2» та «ростелекому», – їх також атакували українські кіберфахівці.

Як повідомляють джерела в ГУР МОУ, операція проти фінансових установ росії ще триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *