ОСТАННІ НОВИНИ

Україна веде переговори з Молдовою щодо повернення чоловіків призовного віку

Олег Дерев'янко

|

Українська влада веде «певний діалог» з молдавськими колегами щодо повернення в Україну чоловіків призовного віку, які потрапили за кордон. Про це повідомив посол України в Молдові Марко Шевченко, пише видання NewsMaker.

Шевченко заявив, що насамперед необхідно вирішити питання з тими «ухилянтами», кому Молдова відмовила у притулку і не повертаються до України.

Посол зазначив, що нинішнє законодавство і правова база з питань біженців у Європі та Молдові не адаптовані до ситуації, з якою зіткнулася Україна під час війни. Він підкреслив, що проблема ускладнюється відсутністю єдиної перевіреної статистики щодо кількості чоловіків призовного віку, які потрапили на території Молдови.

Марко Шевченко пояснив, що люди, які незаконно перетнули кордон, можуть подати заяву про отримання притулку і потрапити під захист міжнародної конвенції про притулок.

«Але уряд Молдови надає притулок лише 90 людям із цих 100 (умовне число, – ред.). У зв’язку із цим у мене питання – а де решта 10, яким Молдова не вважала за можливе надати притулок? Їх затримали? Ні. Вони повернулися додому? Ні. Вони або просто залишаються на території Молдови, або їдуть далі», – наголосив посол.

Він заявив, що в розмовах зі своїми молдовськими колегами наголошує на обговоренні того, що слід робити з тими, кому країна відмовила у наданні притулку

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *