ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни зносять в Криму останню українську церкву

Маркіян Рой

|

Російські окупанти у Криму почали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України у Євпаторії. Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

У прокуратурі розповіли, що це остання українська церква на півострові.

«21 липня 2024 року представники окупаційної влади розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України в місті Євпаторія. Цьому передувало винесення у 2019 році незаконного рішення окупаційного Євпаторійського міського суду про знесення храму», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі пояснили, що такі дії росіян грубо порушують міжнародне гуманітарне право, зокрема вимоги:

  • статті 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка забороняє руйнування власності, не виправдане воєнною необхідністю;
  • статті 56 Гаазького положення про закони і звичаї війни 1907 року, що прямо передбачає захист релігійних установ від захоплення, знищення або навмисного пошкодження.

Повідомляється, у лютому 2024 року прокуратура автономії спільно з громадською організацією Global Rights Compliance скерувала до Міжнародного кримінального суду інформаційне подання щодо злочинів російської окупаційної влади проти релігійних груп в Криму.

Розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного знищення храму Православної Церкви України в м. Євпаторія, за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Андрій Цаплієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *