ОСТАННІ НОВИНИ

Азербайджан готовий допомогти ЄС з транзитом газу через Україну

Маркіян Рой

|

Україна і Європейський Союз звернулись до Азербайджану із пропозицією постачати природний газ до Європи через Україну після того, як в кінці року закінчиться чинний контракт з Росією про транзит. Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, повідомляє Європейська правда.

За його словами, переговори з владою України та ЄС, а також з Росією тривають, і всі сторони, схоже, зацікавлені в продовженні поставок.

«Ми допоможемо, якщо зможемо. Я думаю, що є можливість продовжити цю угоду», – зазначив Алієв.

Термін дії угоди про транзит між Україною та РФ  закінчується наприкінці 2024 року, і оскільки війна все ще триває, очікують, що поставки російського газу припиняться.

За словами Алієва, такі країни, як Австрія і Словаччина, матимуть “серйозні проблеми”, якщо постачання російського газу через Україну припиниться, оскільки їм доведеться платити на “сотні і сотні мільйонів” більше, щоб купувати газ з інших джерел.

Азербайджан намагається бути “обережним”, оскільки в минулому його неправдиво звинувачували в реекспорті російського газу, додав він.

Алієв заявив, що видобуток газу в його країні має збільшитися завдяки новим та наявним проєктам на Каспійському морі.

У 2022 році Азербайджан підписав меморандум про взаєморозуміння з Європейською комісією, щоб подвоїти експорту газу до Європи до 2027 року до 20 мільярдів кубометрів. За словами Алієва, країна «рухається до цієї мети».

Алієв розповів, що поставки здійснюватимуться так званим Південним газовим коридором, що з’єднує Азербайджан з Європою через Грузію і Туреччину.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *