ОСТАННІ НОВИНИ

Euroclear переведе 1,5 млрд євро від російських активі у фонд для України

Олег Дерев'янко

|

Міжнародний депозитарій Euroclear у липні 2024 року зробить перший внесок у розмірі приблизно 1,55 млрд євро у європейський фонд для України. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів. У 2023 році ці доходи становили близько 4,4 млрд євро, у 2022 році – 821 млн євро. Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив 4 млрд євро.

Також компанія виплатить податки з доходів, отриманих від російських активів у січні-червні, у розмірі 836 млн євро.

Таким чином, чистий прибуток Euroclear, що належить до заморожених активів ЦБ РФ, за перше півріччя становив 760 млн євро.

Баланс Euroclear на кінець червня 2024 року становив 207 млрд євро, з яких 173 млрд припадають на російські активи, що перебувають під санкціями.

Рада ЄС з 15 лютого 2024 року ухвалила Регламент, що передбачає обов’язок центральних депозитаріїв, у яких зберігаються резерви та активи Банку Росії, застосовувати особливі правила щодо залишків грошових коштів, що накопичуються у зв’язку з обмежувальними заходами.

Ці центральні депозитарії цінних паперів, включно з Euroclear, мають обліковувати й управляти такими позачерговими залишками грошових коштів окремо від інших видів діяльності. Також мають зберігати чистий прибуток окремо і не мають розпоряджатися отриманим чистим прибутком (наприклад, у вигляді дивідендів акціонерам).

Базовий чистий прибуток Euroclear, що не враховує доходи від заблокованих російських активів, збільшився на 7% у річному вираженні в січні-червні й становив 602 млн євро. Базовий операційний дохід підвищився на 5%, до 1,45 млрд євро.

Зокрема доходи від основної діяльності становили 865 млн євро проти 838 млн євро роком раніше, тоді як процентний, банківський та інший дохід збільшився до 586 млн з 539 млн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *