ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та ЄС підписали угоду про отримання 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років

Маркіян Рой

|

Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко підписала Фінансову угоду між Україною та Євросоюзом, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Про це повідомили в Мінекономіки.

Відповідне рішення про залучення грантової підтримки від ЄС ухвалили на засіданні уряду минулого тижня. Наразі Кабмін фіналізував домовленість.

За словами Свириденко, це остання угода, яка необхідна для того, щоб повністю запустити програму Ukraine Facility.

«Підписання угоди щодо залучення грантової підтримки на €5,27 млрд протягом найближчих чотирьох років сприятиме стабілізації макроекономічної та фінансової ситуації в країні та забезпечить необхідні ресурси для підтримки ключових секторів економіки. Це остання угода яка необхідна для того, щоб повністю запустилася програма Ukraine Facility», – зазначила Юлія Свириденко.

У пресслужбі також повідомили, що всього бюджетна підтримка в рамках першої складової програми, включно з кредитними та грантовими коштами, складає 38,27 млрд євро.

Програма забезпечить надходження траншів відповідно до квартального графіка виконання індикаторів. Загалом у 2024 році Україна очікує отримати 16 млрд євро підтримки, з яких 3 млрд євро буде грантовою допомогою.

Нагадаємо, Ukraine Facility передбачає допомогу 50 млрд євро на чотири роки. Це як і бюджетна підтримка нашої держави, так і фінанси на здійснення реформ та стимулювання капіталовкладень в українську економіку.

У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. 24 квітня ЄС виділив Україні другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. Це 1,5 млрд євро, які спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *