ОСТАННІ НОВИНИ

Проєкт рішення саміту НАТО відзначає незворотність вступу України, – ЗМІ

Маркіян Рой

|

У проєкті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як «незворотній». Про це CNN повідомили у понеділок три джерела, обізнані з ситуацією, пише Європейська правда.

Питання про те, наскільки сильні обіцянки надати Україні щодо її майбутнього членства в НАТО, стало ключовим джерелом дебатів між 32 членами Альянсу напередодні саміту у Вашингтоні цього тижня.

Остаточний текст комюніке ще може змінитися, але наявність формулювання про «незворотній» шлях стане важливим сигналом для Києва і Москви. Офіційний Київ наполягав на згадці про незворотність євроатлантичного курсу України у рішенні саміту.

Неназваний американський посадовець сказав, що Білий дім підтримує використання цього слова в остаточному комюніке, якщо в документі також буде підтверджено, що робота України над демократичними реформами має тривати. За словами посадовця, остаточна версія документа міститиме такий пункт.

У той час як багато членів НАТО з Європи наголошують на необхідності чітких формулювань щодо можливого майбутнього України в Альянсі, офіційні особи США та Німеччини пропонували описати у комюніке «міст» до членства в НАТО для України.

Водночас офіційні особи також підкреслили важливість «відчутних заходів» на підтримку боротьби Києва з Росією.

Високопоставлений представник адміністрації США заявив у п’ятницю, що Альянс зробить «важливі нові оголошення про те, як ми збільшуємо військову, політичну і фінансову підтримку України з боку НАТО в рамках українського «мосту до НАТО».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *