ОСТАННІ НОВИНИ

Останній обмін полоненими ще не завершений, – ГУР

Ольга Денисяка

|

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що 53-й обмін військовополоненими ще не завершився. Про це він повідомив в етері телемарафону.

В межах обміну вдалось повернути з російського полону 90 українських військових. Однак, за словами Юсова, процес обміну ще триває.

«Це не останні новини. І ми справді розраховуємо найближчим часом повідомити додаткову інформацію. Робота триває», – сказав Юсов.

Як повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець, 25 червня під час обміну військовополоненими вперше для здійснення фіксації можливих порушень прав людини прибули представники російського офісу уповноваженого з прав людини РФ. За його словами, під час спільної роботи представники двох офісів опитали звільнених російської та української сторони.

«Колишні російські військовополонені розповіли про умови утримання: подякували за смачний хліб, надану медичну допомогу, можливість здійснювати телефонні дзвінки родичам, листування та загалом дотримання Женевських конвенцій. Українські звільнені захисники, своєю чергою, розповіли про те, якими були їхні умови утримання, які не відповідають нормам Женевських конвенцій», – йдеться в повідомленні.

Лубінець зазначив, що окрім того обговорили низку питань, що стосуються умов утримання цивільних та військових, і продовження здійснення ініціативи щодо обміну листами з обох сторін.

«Російська сторона зафіксувала озвучені порушення, тож маю надію, що офіс російської уповноваженої з прав людини прикладе максимум зусиль для того, аби умови утримання військовополонених покращилися і стали такими, що відповідають чітко прописаним Женевським конвенціям», – додав омбудсмен.

Нагадаємо, 25 червня з російського полону повернулись 90 українських воїнів. Серед них – воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники. Ті, хто захищали Маріуполь, ЧАЕС та були на Херсонському, Донецькому, Харківському, Запорізькому та Луганському напрямках.

В межах обміну додому повернувся захисник з Львівщини Валерій Сіверухін. Валерій захищав Україну з 2014 року. Служив інспектором мобільної прикордонної застави «Маріуполь». Був у полоні два роки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *