ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС офіційно схвалив 14 пакет санкцій проти РФ, що вперше б'є по російському газу

Маркіян Рой

|

Рада ЄС у понеділок, 24 червня, ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти РФ. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на пресслужбу Ради ЄС.

Ці заходи спрямовані на важливі сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля, і ускладнюють обхід санкцій ЄС.

Сьогоднішній пакет включає обмежувальні заходи щодо ще 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Санкцій ЄС включають заходи проти російського скрапленого газу. Зокрема, з метою забезпечення того, щоб об’єкти ЄС не використовувалися для перевалки російського скрапленого природного газу (СПГ) до третіх країн, і таким чином зменшити значні доходи, які Росія отримує від продажу та транспортування СПГ, ЄС заборонить послуги з перевантаження російського СПГ на території ЄС з метою здійснення операцій з перевалки до третіх країн.

Це стосується як перевалки з судна на судно, так і з судна на берег, а також операцій з перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через територію ЄС. Єврокомісія буде стежити за виконанням і розвитком цього рішення і може запропонувати пом’якшувальні заходи, якщо це буде необхідно.

 

Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення будівництва СПГ-проєктів, таких як «Арктик СПГ 2» і «Мурманськ СПГ». Вводяться обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, не підключені до газової системи.

Крім того, новий пакет санкцій передбачає додаткові інструменти боротьби з обходом санкцій. Зокрема, материнські компанії з ЄС повинні будуть докладати максимум зусиль, щоб їхні дочірні компанії в третіх країнах не брали участі в будь-якій діяльності, що може призвести до результату, якому санкції намагаються запобігти.

Також з метою протидії реекспорту товарів військового призначення, знайдених в Україні або критично важливих для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори з ЄС, які продають такі товари до третіх країн, повинні будуть впровадити спеціальні механізми, здатні виявляти та оцінювати ризики реекспорту до Росії та пом’якшувати їх.

Вказано, що оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва товарів військового призначення комерційним партнерам з третіх країн, тепер повинні будуть включати в контракти положення, які гарантуватимуть, що таке ноу-хау не буде використано для товарів, призначених для Росії.

Рада ЄС вирішила заборонити використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (СПФП), розробленої Центральним банком Росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів. Суб’єктам ЄС, які працюють за межами Росії, буде заборонено підключатися до СПФП або еквівалентних спеціалізованих служб.

Крім того, операторам з ЄС буде заборонено здійснювати транзакції з юридичними особами, включеними до спеціального переліку, які використовують СПФП за межами Росії.

Крім того, Рада вводить заборону на транзакції з цільовими кредитно-фінансовими установами та постачальниками криптовалют, створеними за межами ЄС, якщо ці суб’єкти сприяють транзакціям, що підтримують оборонно-промислову базу Росії шляхом експорту, постачання, продажу, передачі або транспортування до Росії товарів і технологій подвійного призначення, чутливих предметів, товарів для ведення бойових дій, вогнепальної зброї та боєприпасів.

Згідно з рішенням Ради ЄС, політичним партіям і фондам, неурядовим організаціям, включаючи аналітичні центри, або постачальникам медіа-послуг в ЄС більше не буде дозволено отримувати фінансування, що надходить від російської держави і її маріонеток.

Вперше ЄС ухвалив заходи, спрямовані на конкретні судна, що сприяють війні Росії проти України, на які поширюється заборона доступу до портів і заборона на надання послуг. Ці судна можуть бути визначені з різних причин, таких як транспортування військової техніки для Росії, транспортування вкраденого українського зерна, підтримка розвитку енергетичного сектору Росії, наприклад, через транспортування компонентів СПГ або перевалку СПГ.

Цей захід також спрямований проти танкерів, що входять до складу «тіньового флоту» Путіна.

Крім того, щоб уникнути інших форм обходу, Рада вирішила розширити заборону на польоти в ЄС, а також розширити заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом.

Рада додала 61 нову компанію до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії. До них будуть застосовані більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.

Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати) і були залучені до обходу торговельних обмежень та закупівлі чутливих товарів, що використовуються, наприклад, у виробництві безпілотників або наданні матеріальної підтримки російським військовим операціям.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони і безпеки: до нього додали певні верстати і деякі «всюдиходи».

Євросоюз також запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які, зокрема, сприяють посиленню російського промислового потенціалу (наприклад, хімічні речовини, включаючи марганцеві руди та сполуки рідкоземельних металів, пластмаси, землерийну техніку, монітори та електрообладнання), а також додаткові обмеження на імпорт гелію з Росії.

Ліхтенштейн додано до переліку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів щодо імпорту заліза та сталі з Росії, а також комплекс заходів імпортного контролю, які є практично еквівалентними заходам ЄС.

Пакет також включає заходи, які дозволять операторам з ЄС вимагати відшкодування збитків, завданих російськими компаніями внаслідок запровадження санкцій та експропріації. Він також створює інструмент для складання списку компаній, на які поширюється заборона на транзакції за втручання в арбітражну та судову компетенцію.

Сьогоднішній пакет накладе обмеження на прийом заявок на реєстрацію в ЄС певних прав інтелектуальної власності від російських громадян і компаній, щоб компенсувати дії російського уряду і судів, які нелегітимно позбавляють власників прав інтелектуальної власності з ЄС їх захисту в Росії.

Нарешті, буде заборонено купувати, імпортувати, передавати або експортувати українські культурні цінності та інші товари, що мають археологічне, історичне, культурне, рідкісне наукове або релігійне значення, якщо існують обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *