ОСТАННІ НОВИНИ

Сексуальне насильство під час війни: перші 40 постраждалих отримали репарації

Наталя Дуляба

|

У межах пілотного проєкту невідкладних репарацій перші 40 постраждалих від сексуального насильства під час повномасштабного вторгнення отримали виплати. Про це повідомила уповноважена уряду з питань гендерної політики Катерина Левченко.

«Станом на 18 червня виплату компенсації в межах проєкту невідкладних репарацій отримали 40 осіб, і цей процес продовжується. Вже отримано 142 звернення від осіб на участь у пілотному проєкті, серед яких – 85 жінок, 51 чоловік та 6 дітей», – розповіла Катерина Левченко під час пресконференції з нагоди Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту.

За її словами, всі постраждалі від сексуального насильства з боку росіян, починаючи з 2014 року, можуть отримати медичну, правову та соціальну допомоги.

Водночас віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина підкреслила, що досі не відома точна кількість усіх, хто став жертвою сексуального насильства з боку окупантів.

Станом на середину червня правоохоронці офіційно зафіксували 303 факти сексуального насильства під час війни, серед постраждалих є 191 жінка і 112 чоловіків. Проте за даними ООН, незареєстрованих випадків у 10-20 разів більше.

«Тому ми продовжуємо розширювати мережу Центрів допомоги врятованим, запустили пілотний проєкт виплат невідкладних проміжних репарацій, посилюємо національне законодавство й співпрацю з міжнародними партнерами. У наших планах не лише запропонувати фінансову компенсацію, але й інтегрувати у репараційний механізм інструменти для довгострокової реабілітації, психологічної підтримки та допомогу із реінтеграції до громади», – пояснила Ольга Стефанішина.

Додамо, що Центри допомоги врятованим від війни діють у 12 містах України. Тут безкоштовно надають допомогу, зокрема й тим, хто став жертвою сексуального насильства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *