ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 40% українців вважають, що ситуація з демократією погіршилася за часів Зеленського, – КМІС

Маркіян Рой

|

43% українців вважають, що ситуація з демократією в Україні погіршилася за 5 років президенства Володимира Зеленського, з них 28% переконані, що це відбулося через намагання влади згорнути права і свободи громадян. Такі результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

«19% українців вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася. Бачать певні погіршення – 43%, проте серед них 11% насамперед пов’язують це з об’єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – зі спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% назвали обидві причини)», – зазначили соціологи.

КМІС додає, що більшість українців, згідно з його опитуваннями, віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

«Стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією», − йдеться в повідомленні.

Дослідження тривало 16-22 травня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 002 респонденти у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України.

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас з 1 002 респондентів 26 до 24 лютого 2022 року проживали на території, які зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *