ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові помер актор Богдан Козак

Наталя Дуляба

|

На 84 році життя у Львові не стало актора Національного театру імені Марії Заньковецької, лауреата Шевченківської премії Богдана Козака. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Сьогодні [28 травня] не стало Богдана Козака – однієї з найяскравіших постатей сучасного національного театрального мистецтва України. Актор-аналітик. Гострий розум і велика працелюбність. Умів іронізувати над собою. Прекрасний майстер художнього слова, його «Шевченкіана» – велика гордість української культури», – сповістив посадовець.

«Богдан Миколайович був взірцем шляхетного ставлення до професії та учителем для багатьох акторів. Сьогодні ми втратили великого артиста, одного з корифеїв нашої сцени та театрального педагога», – так згадують Богдана Козака у рідному театрі імені Марії Заньковецької.

Деталей про чин похорону актора наразі ще немає.

Зазначимо, що Богдан Козак був Народним артистом України, професором й першим деканом факультету культури й мистецтв ЛНУ імені Івана Франка.

Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. У 2010 році її Богдану Козаку призначили за концертне виконання поетичних композицій «Євангеліє від Тараса» та «Думи» за творами Тараса Шевченка.

Вся кар’єра актора пов’язана безпосередньо із Національним театром імені Марії Заньковецької.

Біографічна довідка:

Богдан Козак – актор та режисер. Народився 27 листопада 1940 року у Львові. У театрі імені Марії Заньковецької працював із 1963 року.

Акторську справу поєднував із викладанням, спершу у театральній студії при театрі імені Марії Заньковецької, потім – Львівської консерваторії та ЛНУ імені Івана Франка.

Із 1999 року був завідувачем кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв ЛНУ, у 2004-2010 роках – деканом цього факультету.

Богдан Козак також був головним редактором журналів «Просценіум», «Вісник Львівського університету».

У творчому доробку Богдана Козака – понад 100 зіграних ролей. А режисерські роботи («Орфеєве чудо» за Лесею Українкою, «Натусь» В. Винниченка, «Нора» Г. Ібсена, «Жабуся» Г. Запольської та ін.) стали окрасою репертуару театру заньківчан.

Під його керівництвом виросла низка акторів, які успішно працюють у театрах Львова, Києва, Івано-Франківська, Дрогобича. Серед учнів Козака – Народний артист Орест Гарда, Заслужена артистка Ірма Вітовська, Народна артистка Любов Боровська, Народний артист, режисер Ростислав Держипільський та інші.

Тарас Козак – академік Національної академії мистецтв України, член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, лауреат премії Національної спілки театральних діячів України імені Йосипа Гірняка. Відзначений також орденами «Знак пошани», «За заслуги» І, ІІ і ІІІ ступенів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *