ОСТАННІ НОВИНИ

У Великій Британії видали енциклопедію за методикою російської пропаганди

Андрій Котенський

|

У Великій Британії видали енциклопедію, яка містить перекручені факти про історію України. Автори праці «History: The Definitive Visual Guide» назвали Київську Русь «частиною історії рф», а російську агресію проти України не війною, – «спеціальною воєнною операцією». Про це повідомила народна депутатка України Наталія Піпа, яка виявила посібник із російськими наративами під час робочого візиту до Лондона.

Як російські наративи потрапили на сторінки британської енциклопедії?

«Фактчекінг в іноземній літературі для мене заняття нове. Але в умовах інформаційної, гібридної війни захищати українську історію означає боротися і навіть не за минуле, а за майбутнє. Велике видавництво DK (Dorling Kindersley) у Великій Британії видало історичну енциклопедію «History: The Definitive Visual Guide». Видання вийшло в світ у 2023 році! Вже після кривавого дітовбивчого широкомасштабного вторгнення росії в Україну! Факти про українську історію перекручені, як за методичками російської пропаганди. Історія Русі зі столицею в Києві в енциклопедії цілком прив’язана до російської історії», – повідомила Наталія Піпа.

Серед історичних бздур і вигадок вона наводить перекручені дані із енциклопедії про те, що:

  • «У 988 році принц Владімір, онук Ольги, хреститься і здійснює перехід держави Русь до православного християнства».
  • «Україна – друга за розміром країна в Європі після Росії?».
  • «Україна – означає «на краю».

Окрім того у енциклопедії відсутні історичні факти про Голодомор, саме як про спланований росією геноцид українського народу.

Вона також направила листи до провідних наукових і навчальних установ, а також Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії і Посольства Великої Британії в Києві.

«Тепер, щоб спростувати спотворену інформацію необхідні експертизи та обгрунтовані висновки істориків. Надіслала листи історикам Тімоті Снайдеру Timothy Snyder Нілу Фергюсону, Дейвісу Норману. Щоб помилковість фактів в енциклопедії DK разом з українськими науковцями довели всесвітньо відомі історики… З висновками наукових експертиз звернуся до видавництва. Будемо просити виправити помилки. Зараз надзвичайно важливо всім знати і говорити  правду про історію України й правду про державу агресора-росію», – повідомила Наталія Піпа.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *