ОСТАННІ НОВИНИ

США вважають, що Росія запустила космічну зброю на шляху американського супутника, – Reuters

Олег Дерев'янко

|

Американська розвідка вважає, що супутник, який Росія запустила минулого тижня, є зброєю, здатною перевіряти й атакувати інші супутники, оскільки нині російський космічний апарат переслідує на орбіті американський супутник-шпигун. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Reuters.

Видання нагадує, що російська ракета «Союз» стартувала з космодрому Плесецьк (РФ) 16 травня і вивела на низьку навколоземну орбіту щонайменше дев’ять супутників. Серед них, зокрема, і Космос 2576 − тип російського військового космічного апарату-«інспектора», який американські офіційні особи давно засуджують як такий, що «демонструє безрозсудну поведінку в космосі».

«Ми спостерігали номінальну активність і вважаємо, що це, ймовірно, протикосмічна зброя, здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті. Росія розмістила цю нову протикосмічну зброю на тій самій орбіті, що й урядовий супутник США», – зазначив представник Usspacecom.

Росія у минулому вже розміщувала свої супутники поблизу чутливих американських шпигунських супутників.

За даними відомства, американські спецслужби очікували запуску Космос 2576 і поінформували союзників про свою оцінку супутника ще до його розгортання в космосі. Останній російський запуск також включав цивільні супутники, які вивели на різні орбіти.

Аналітик Барт Хендрікс, який давно відстежує російську космічну програму, назвав таке поєднання військового і цивільного корисного навантаження «абсолютно несподіваним» і відзначив, що «ніколи раніше не бачив такого в російських запусках».

В виданні зазначили, що Космос 2576 схожий на супутники, які Росія запустила у 2019 і 2022 роках, і які США також називали контркосмічною зброєю. Зокрема, супутник 2019 року викинув у космос якийсь об’єкт і пильно стежив за супутником Національного розвідувального управління США (NRO) − розвідувального агентства, яке здійснює нагляд за супутниками-шпигунами.

Станом на вівторок Космос 2576 не наближався до американського супутника, але космічні аналітики помітили, що він перебуває в тому ж орбітальному кільці, що й USA 314 − супутник NRO розміром з автобус, запущений у квітні 2021 року.

«Російський супутник, схоже, рухається орбітальною траєкторією USA 314 з більшою швидкістю, що свідчить про те, що вони врешті-решт зблизяться», − пише Reuters.

Розгортання російського супутника відбувається на тлі звинувачень США в тому, що Росія розробляє ядерну зброю космічного базування, здатну знищити цілі мережі супутників.

Американські чиновники, знайомі з даними розвідки, вважають, що Росія запустила щонайменше один супутник, Космос 2553,  пов’язаний з її програмою створення ядерної космічної зброї.

Однак американські чиновники заявили, що Росія не розгортала ядерну зброю в космосі.

Після вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія оповила більшу частину своєї космічної діяльності таємницею і погрожувала атакувати американські супутники, які допомагають українським військовим в обороні, такі як Starlink компанії SpaceX.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *