ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС відновлює консульські послуги для чоловіків за кордоном

Ольга Денисяка

|

Міністерство закордонних справ дало розпорядження закордонним дипломатичним установам відновити прийом заяв від чоловіків призовного віку з 18 травня. Однак тепер разом з іншими документами чоловіки будуть повинні подавати свій військово-обліковий документ. Про це йдеться в повідомленні МЗС.

З 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг.  Згідно з новим законодавством, поряд із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, такі заявники мають також подати свій військово-обліковий документ у паперовому (ВОД) або електронному вигляді (е-ВОД). При цьому слід звернути увагу, що паперовий документ можна буде подавати лише до початку роботи електронного кабінету призовника, в якому кожен зможе самостійно сформувати електронний документ.

Паперовим військово-обліковим документом є посвідчення про приписку до призовної дільниці (видається призовникам) або військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (видається військовозобов’язаним). Таким чином, призовникам потрібно мати посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов’язаним і військовослужбовцям – військовий квиток або тимчасове посвідчення.

Паперові військово-облікові документи діятимуть лише до моменту запуску електронного кабінету призовника. Після його запуску діятимуть електронні військово-облікові документи, які кожен заявник зможе самостійно сформувати онлайн в електронному кабінеті.

Паперовий чи електронний військово-обліковий документ для отримання консульських послуг можна не подавати у трьох випадках.

  • якщо йдеться про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну (т.зв. «білий паспорт»).
  • коли консульська дія вчиняється в інтересах дитини, другий з батьків якої є іноземцем або особою без громадянства.
  • якщо за консульською послугою звертається арештований або позбавлений волі заявник.

Нагадаємо, 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *