ОСТАННІ НОВИНИ

У Жовкві на один день відкрили одну з найбільших синагог Європи

Наталя Дуляба

|

У вівторок, 14 травня, у День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Голокосту, в Жовкві відчинили двері аварійної синагоги, яка є однією з найбільших в Європі. Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

У цій синагозі зібрались представники консульств та єврейських громадських організацій на чолі з головним рабином Львова та Заходу України Балд Мордехай Шломо. Тут вшановували пам’ять 125 мешканців Львівщини, яких Ізраїль визнав Праведниками народів світу за порятунок євреїв під час Другої світової війни.

Також представників єврейської спільноти вітали з Днем незалежності Ізраїлю.

Зазначимо, що сама синагога є пам’яткою національного значення, одна з найбільших синагог Європи. Втім дотепер вона є у занедбаному стані, адже після Другої світової війни її так і не відновили.

«Від Львівської обласної державної адміністрації ми написали листи в усі можливі інстанції як в Україні, так і за кордоном з проханням допомогти відновити цю синагогу та інші памʼятки архітектури у нашій області, бо віримо: якщо хочемо будувати майбутнє, треба обовʼязково піклуватися про культуру і памʼятати минуле», – відзначив Максим Козицький.

Довідково: синагогу в Жовкві на теперішній вул. Запорізькій почали будувати у 1692 році, а завершили – у 1698 або 1700 році. Хоча до цього тут стояла дерев’яна синагога, але вона згоріла.

Синагога прилягала до міських мурів та Жидівської брами, а завдяки товстим стінам з бійницями її можна було використовувати як башту міських укріплень, на даху можна було встановлювати артилерію.

В кінці XVII століття синагога, збудована у стилі ренесансу, мала такий вишуканий вигляд, що, подейкують, ніби католицьке духівництво заборонило її білити, аби не затьмарити жовківських костелів. Відтоді божниця зазнавала лише часткових ремонтів. Останню повноцінну реставрацію проводили у 1938 році.

За німецької окупації в червні 1941 року синагогу підірвали, внаслідок чого зруйнувалися перекриття та інтер’єр. У 1950-х пам’ятку частково відновили і до 1990-х років її використовували як склад. Із 2013 року будівля перебуває в аварійному стані.

Жовківську синагогу внесли до списку Нью-йоркського фонду «100 пам’яток світу, які є в загрозливому стані».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА, Збруч

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *