ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують на 43-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози»

Омелян Шевчук

|

Традиційно у найпоетичнішу пору року – на перетині весни і літа, один із найстаріших та наймасштабніших українських фестивалів – 43-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози» запрошує львів’ян і гостей міста насолодитись музичними композиціями та почути гру музикантів-віртуозів з усього світу! Незмінним його організатором є Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика.

У 2024 році фестиваль буде тривати 17 днів: впродовж 16 травня — 2 червня.

17 подій «Віртуозів» символічно об’єднають минуле і теперішнє й вкотре нагадають світу про непохитну віру українців у наш мистецький ренесанс, а також у силу музичних творів, що здатні зцілювати серця.

 

Серед основних подій постає відкриття Фестивалю 17 травня, незважаючи на різні твори у програмі, має назву «Цвіт папороті». Євген Станкович, наш визначний сучасник, ще у 1978 році написав фолк-оперу «Так цвіте папороть». Цій прем’єрі не судилось відбутися, — коли вже майоріли афіші, були запрошені делегації слухачів, радянська цензура вирішила заборонити твір. Так, він був надто яскравим, сповненим вільного українського духу, а попереду було понад 10 років до розвалу імперії. Але цього разу, вперше в Україні, ми виконаємо симфонічну сюїту за мотивами згаданої опери, що лише набуває актуальності.

Звучатимуть композиції, які в той чи інший спосіб народжені сьогодні, якщо не на зламі тисячоліття, то точно на зламі боротьби й очікування. Музика сучасних українських композиторів — «Святий Боже» Родіна написаний на мотиви церковного співу, але написаний в Києві під час повітряної тривоги. А ще одна світова прем’єра Євгена Оркіна «Високий замок» також відбудеться на фестивалі. І цей твір написаний на замовлення оркестру INSO-Львів. У цій паралелі описується й твір Мортена Єссена — данського композитора, який приїде зі своїм проєктом-присвятою Україні під назвою «Київ» разом зі скрипалькою Наталією Гордєєвою. Програма 30 травня у Львові називається «Перша повітряна тривога».

Тим часом 26 травня програма диригентки Вікторії Жадько з «Віртуозами Львова» презентує твір української композиторки Алли Сіренко «Меса для України», написаний з вірою, що ця Україна відбудеться — коли 35 років тому, вона тільки мала народжуватись. Зараз, в час боротьби, твір здобуває нову ідею, стає молитвою для України. 

28 травня з Дніпра у Львів приїздить відомий диригент Айдар Торибаєв, для якого приїзд на Віртуози буде пов’язаний із ностальгією, адже впродовж 2007–2013 років він був головним диригентом та художнім керівником Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії. 

Ми побачимо гостей фестивалю — 1 червня приїздить співачка Серін де Лабо, яка вивчає український репертуар, тобто європейський репертуар інтегрується в наш контекст. Як правило, теоретики пишуть про пошуки українського в європейському контексті. А зараз європейська суть вплітається в українські контексти реалій і це також є новизною. Продовженням цієї лінії є твір, що на Концерті-закритті 2 червня звучатиме як прем’єра: фортепіанний концерт Віктора Косенка.

Тим часом концерт-закриття «Симфонія. Любов» 2 червня представить світову прем’єру Третьої Симфонії Богдани Фроляк. Це не перший випадок, коли Філармонія замовляє сучасному композитору твір. Але стосовно «Віртуозів», події популярної класичної музики, а не фестиваль «Контрасти», де звучить сучасність і власне там найчастіше проходять першовідкриття, — це незвично, і цього року таких особливих прем’єр буде кілька.

Придбати квитки на фестиваль можна за цим посиланням 

АБОНЕМЕНТИ НА ВЕСЬ ФЕСТИВАЛЬ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *