ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС затвердив український план реформ – умову для допомоги на 50 млрд євро

Маркіян Рой

|

Рада ЄС у вівторок схвалила український план реформ, виконання яких є умовою для регулярного отримання Україною фінансування з пакета Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро. Про це оголосили у пресслужбі Ради ЄС, повідомляє Європейська правда.

14 травня Рада ЄС з економічних і фінансових питань позитивно оцінила та затвердила план (так званий ‘Ukraine Plan’), що дозволяє розпочати регулярні виплати погодженої раніше допомоги загальним обсягом 50 млрд євро.

«Сьогоднішнє рішення дозволяє Єврокомісії виділити до 1,89 млрд євро попереднього фінансування до початку регулярних виплат, які “прив’язані” до виконання реформ та інвестицій згідно з індикаторами відповідно до Ukraine Plan», – зазначають у комюніке.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи рішення, зазначив, Україна має отримати 1,89 млрд євро «найближчим часом», а загалом у 2024 році в межах програми уряд розраховує залучити 16 млрд євро.

Виплати будуть здійснюватися залежно від виконання Україною передбачених у плані реформ та інвестицій у вигляді кількісних та якісних кроків на період до кінця 2027 року, викладених у додатку до рішення Ради ЄС.

Однією з ключових умов є збереження Україною демократичних механізмів, зокрема багатопартійної парламентської системи. Це також дотримання і посилення верховенства права, повага до прав людини, збереження незалежності судової системи, боротьба з корупцією та відмиванням коштів.

Загалом план визначає 69 реформ та 10 інвестицій та охоплює 15 сфер, зокрема енергетику, сільське господарство, транспорт, «зелений» та цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси та децентралізацію.

Ukraine Facility передбачає допомогу 50 млрд євро на чотири роки. Це як і бюджетна підтримка нашої держави, так і фінанси на здійснення реформ та стимулювання капіталовкладень в українську економіку.

У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. 24 квітня ЄС виділив Україні другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. Це 1,5 млрд євро, які спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *