ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові віднайшли унікальні ризи блаженного Василя Величковського

Маркіян Рой

|

У Львові віднайшли ризи священномученика блаженного Василя Величковського. Відтепер їх можна побачити у музеї-квартирі священника. Про це повідомила «Духовна велич Львова».

«Це ризи, які належали блаженному Василію Величковському – він їх вбирав на Трійцю. Передані нам в кінці 2023 року з рук Митрополита Львівського Ігоря Возьняка, а до митрополита вони попали від одного підпільного отця, який віддав їх йому перед смертю», – зазначив хранитель музею Тарас Гуль.

За його словами, це священниче облачення зберігав у себе ієромонах-редемпторист Михайло Шевчишин. Перед смертю (о. Михайло відійшов до вічності у 2021 році) він передав ризи митрополиту, і згодом у приватній розмові з генеральним директором музею о. Іваном Сіянчуком владика Ігор згадав про них і вирішив віддати для експозиції особистих речей блаженного священномученика.

Реліквія могла і не залишитися в Україні. Спочатку її планували розмістити в музеї у Вінніпезі, де зберігається більшість речей святого.

Представлені в музеї ризи – святкові, їх використовували на свято Зіслання Святого Духа. Реліквія збереглася в доброму стані попри незначні пошкодження, найімовірніше цьому облаченню більше 60-ти років.

«Отець Іван, трохи роздумуючи, чи забирати їх до Канади, чи залишити та враховуючи, що то був ювілейний рік блаженного, зробив такий внесок до музейної експозиції і залишив їх в Україні. Ми отримали завдання випрасувати їх та гідно представити, що ми й зробили», – додав Тарас Гуль.

Довідково

Василь Величковський (1903-1973) був видатним духовним лідером і мучеником української Греко-Католицької Церкви. Він народився у Станіславові у священицькій родині. Після навчання в богословських навчальних закладах, у 1925 році був висвячений на священника. У період радянського режиму, коли переслідували українських греко-католиків, міліція заарештувала єпископа у його помешканні. Його обвинуватили в організації підпільних богословських курсів у Тернополі, прослуховуванні заборонених передач Ватиканського радіо, написанні «антисовєцьких пасквілів» – зокрема, праці «Історія чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *