ОСТАННІ НОВИНИ

На інавгурації Путіна будуть представники семи країн ЄС, – ЗМІ

Олег Дерев'янко

|

Більшість країн Європейського Союзу бойкотуватимуть інавгурацію Путіна, але сім держав, зокрема Франція, готові відправити на церемонію своїх представників. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель виступив проти участі ЄС в церемонії. 20 країн Євросоюзу, зокрема Німеччина, бойкотуватимуть інавгурацію кремлівського правителя, але сім держав надішлють своїх представників.

За даними відомства, крім Франції, очікується присутність Угорщини та Словаччини.

Країни Балтії, які не мають послів у Москві, категорично відкинули можливість присутності своїх на інавгурації.

«Ми вважаємо, що ізоляція Росії, й особливо її злочинного лідера, має тривати. Участь в інавгурації Путіна є неприйнятною для Литви. Нашим пріоритетом залишається підтримка України та її народу, який бореться проти російської агресії», – заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Раніше Франція засуджувала репресії, які супроводжували виборчу кампанію в РФ та позбавляли громадян реального вибору. Також спроби залучити до участі в голосуванні жителів окупованих українських територій, що є порушенням міжнародного права і Статуту ООН.

Згодом, Жозеп Боррель заявив, що дав країнам Євросоюзу рекомендацію не відправляти своїх представників на інавгурацію глави РФ Владіміра Путіна.

Боррель розповів, що після багатьох дискусій з державами-членами він надіслав їм усім повідомлення зі своїм розумінням того, що правильно було б не відвідувати цю інавгурацію.

Глава дипломатії ЄС згадав, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, і що вибори в Росії були ні чесними, ні справедливими.

За його словами, українцям та багато кому у світі буде важко зрозуміти, чому у цій ситуації європейські представники будуть присутні на інавгурації в Москві.

«Це була б чітка суперечність. Моя порада державам-членам була не відвідувати, і я сподіваюсь, що багато з них слідуватимуть цим вказівками. Але кожна держава-член повністю суверенна у тому, щоб вирішити – іти чи не іти», – додав Боррель.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *