ОСТАННІ НОВИНИ

В ISW проаналізували просування сил РФ на захід від Авдіївки і відхід ЗСУ з позицій

Ольга Денисяка

|

Попри те, що нещодавні успіхи Росії на північний захід від Авдіївки спонукали українські сили відійти деяких позицій уздовж лінії фронту на захід від Авдіївки, цей відхід ще не сприяв швидким тактичним досягненням Росії. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW), передає Радіо Свобода.

«Російські сили навряд чи досягнуть глибшого оперативного просування в цьому районі найближчим часом», – йдеться у звіті, оприлюдненому 28 квітня.

Аналітики згадали, що напередодні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилася, Росія активно атакує по всій лінії фронту і має тактичні успіхи на деяких напрямках, а найбільш складна ситуація на Покровському і Курахівському напрямках. Він зауважив, що підрозділи Сил оборони перемістилися на нові рубежі західніше від Бердичів, Семенівки і Новомихайлівки.

«Російські війська не здійснили відносно швидких тактичних успіхів на захід від Очеретиного, Соловйового (на північний захід від Авдіївки), Бердичів і Семенівки після того, як українці відступили з обмежених тактичних позицій у цьому районі, це свідчить про те, що українські сили зберігають позиції і можливості в районі, які на даний момент уповільнюють подальше просування Росії на захід», – заявили в ISW.

За словами аналітиків, російські сили, ймовірно, продовжуватимуть досягати тактичних успіхів у напрямку Авдіївки в найближчі тижні, і українські командири можуть вирішити провести додатковий відхід, якщо російські сили будуть загрожувати іншим українським тактичним позиціям у цьому районі.

При цьому в ISW згадали слова Сирського про те, що для стабілізації ситуації на Авдіївському напрямку українські війська переміщують «бригади, які відновили боєздатність».

«Прибуття відновленого українського підкріплення, ймовірно, дозволить українським силам уповільнити тактичні досягнення Росії та, можливо, стабілізувати фронт… Прибуття українського підкріплення і додаткової техніки змусить російське командування або визнати, що найближчим часом ширше чи глибше просування є малоймовірним, або направити додаткові резерви в цей район, щоб продовжити досягнення тактичних здобутків», – заявили в ISW.

Водночас аналітики зауважили, що російські війська наразі мають можливості досягти значних успіхів в оперативному плані поблизу Часового Яру і готують резерви для підтримки широкомасштабних наступальних зусиль, які очікуються цього літа.

«Російським військам, імовірно, доведеться поповнити й посилити атакуючі підрозділи і знизити темп наступальних операцій на захід від Авдіївки, якщо вони не залучать додаткові резерви, що, ймовірно, обмежить здатність Росії робити додаткові швидкі тактичні наступи в цьому районі. Подальша стабілізація російськими силами позицій на північний захід від Авдіївки ставить командування РФ перед вибором: продовжувати просуватися на захід до повідомленої ним оперативної мети в Покровську або намагатися рухатися на північ, щоб провести можливі додаткові наступальні операції довкола Часового Яру», – йдеться у звіті.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *