ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні може з'явитися новий статус замість «обмежено придатних»

Ольга Денисяка

|

Замість «обмежено придатного» в Україні можуть запровадити новий статус для військових і військовозобов’язаних. Про це повідомив департамент охорони здоровʼя міноборони, передає ВВС Україна.

2 квітня президент Зеленський підписав зміни до деяких законів про права військових і поліцейських на соціальний захист. Перед тим ці зміни, серед яких і скасування обмеженої придатності, схвалив парламент. За наступні дев’ять місяців, починаючи з травня, обмежено придатні мають пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) і медики вирішать – придатні чи непридатні вони для військової служби.

Але проблема в тому, що хоч депутати і ухвалили новий закон, міноборони ще не розробило новий наказ 402 про ВЛК. Тому медики поки що не мають критеріїв, куди віднести обмежено придатного – до придатних чи непридатних. Новий наказ міноборони розробляє разом з головними медиками ЗСУ, експертами МОЗ, громадськими організаціями. У прикінцевих положеннях закону вказано, що на цю роботу міноборони має три місяці.

У відповідь на запит ВВС Україна департамент охорони здоровʼя повідомив, що запропоновані зміни до наказу передбачають п’ять статусів. А саме: непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку; непридатні з переоглядом через 6-12 місяців; тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія була і раніше); придатні; придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦП та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Саме категорія «придатних до служби» в певних частинах і є тим, що може замінити статус «обмежено придатних». Втім, поки що це тільки пропозиції, а не остаточні зміни.

Для багатьох людей, які підлягають мобілізації, але мають серйозні хвороби, цей новий статус може стати полегшенням. Обмежено придатних в Україні тисячі. Це і люди з пораненнями, і ті, хто відновлюється після операцій, не пов’язаних з виконанням бойових завдань, і люди з серйозними проблемами – наприклад, порушення згортання крові, рак у ремісії, ВІЛ, вроджений сифіліс, діабет, епілепсія з поодинокими нападами, деякі хвороби серця, ендокринної, травної системи, проблеми з зором і слухом.

Список цих захворювань довгий та детальний і міститься в наказі 402 про ВЛК, який мають оновити. Відповідно, список хвороб оновиться теж, як і таблиця додаткових вимог до здоров’я для служби в піхоті, десантно-штурмових військах тощо. Новина про скасування обмеженої придатності занепокоїла правозахисників. Вони переконані, що проміжний статус потрібен – люди з хворобами не можуть бути такі ж придатні, як здорові люди, у них не вийде виконувати бойові завдання без величезних ризиків для здоров’я. Інакше багатьох треба буде звільнити, тобто визнати непридатними, або “піти на злочинні дії” і відправляти їх у бойові дії, попри здоров’я, говорила ВВС Україна Любов Галан, голова правозахисного центру для військових “Принцип”.

Правозахисники донесли свою позицію міноборони і, як каже Галан, там нібито їх почули. Про це може свідчити і пропозиція ввести статус “придатний” тільки для конкретних видів військ

Обмежено придатних під час війни мобілізують, але крім основного висновку про стан здоров’я, ВЛК видає ще один – про те, які завдання чоловіку можна робити, які ні, та в яких військах йому служити не можна. Наприклад, обмежено придатних мобілізували в підрозділи забезпечення, але не штурмові бригади, хоч чітко це не врегульовано, кажуть юристи.

На практиці висновки ВЛК часто ігнорували, або ж їх і просто було неможливо виконати, хоч за законом вони є обов’язковими для виконання.

Один військовий розповів ВВС Україна, як він став обмежено придатним після операції. ВЛК написала у висновку, що тепер йому не можна бігати і стрибати, але він залишався на своїй посаді у піхоті. Підрозділ, де він міг би служити зі своїми обмеженнями, він мусив шукати сам, а перевестися на інші посади в ЗСУ в принципі складно.

Ця кадрова проблема поширена, кажуть юристи – нестача місць для обмежено придатних, неможливість їхнього переведення і була головною причиною, чому зміни взагалі стали необхідні.

Після того, як список хвороб оновлять, когось із тих, хто раніше був обмежено придатним – звільнять. Але можна припустити, що таких буде небагато, тому що війську критично бракує людей. Людей більше не визнаватимуть обмежено придатними, але можуть визнати придатними тільки для служби в забезпеченні, ТЦК, спорудах тощо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *