ОСТАННІ НОВИНИ

Двоє колаборанток прикидались переселенками, щоб уникнути покарання

Олег Дерев'янко

|

Спецслужби затримали двох жінок із Херсонщини, які допомагали окупантам і брали участь у незаконному референдумі. Щоб уникнути покарання, вони прикидались переселенками. Українкам загрожує до 10 років тюрми. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, після захоплення Херсонської області обидві фігурантки підтримали загарбників та увійшли до складу окупаційних «виборчкомів».

Ставши членами організацій, які влаштовували незаконні вибори у регіоні, жінки спонукали людей голосувати за те, щоб Херсонщина стала частиною росії.

28-річна мешканка Чорнобаївки збирала групу «однодумців» та записувала відеозвіт щодо підсумків фейкового голосування, який транслювали на російських телеканалах.

Інша жінка робила таємні обходи по будинках сусідів та ставила на бюлетенях позначки там, де їй було потрібно. Під час таких обходів, її супроводжували люди зі зброєю, які залякували місцевих жителів ув’язненням та вилученням майна, якщо вони відмовлялися підтримати плани кремля.

Встановлено, що за допомогу ворогові жінка отримала один раз гроші та обіцянки про майбутні можливості в окупованій установі.

Після того, як регіон став вільним, обидві мешканки Херсонщини намагалися сховатися у різних містах на півдні та заході України. Одну із них затримала СБУ у Миколаєві, а іншу – в Чернівецькій області.

Колаборанткам оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

За скоєне їм загрожує  до 10 років тюрми.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *